Zwrot pieniedzy za ubezpieczenie OC

• Autor wątku Autor wątku Cojestkur123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Cojestkur123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.

Posiadałem polisę OC wykupiona w mBanku na 12 rat. Pieniądze pobierali co miesiąc 6 dnia każdego miesiąca

24.04.2021 sprzedałem pojazd a składka była opłacona do 06.05.2021

Zapomniałem zgłosić ten fakt ubezpieczycielowoli a oni w tym czasie 2x pobrali składkę.

Gdy zgłosiłem sprzedaż (07.06.2021) dostałem od nich pismo w którym w mojej ocenie sami sobie zaprzeczają.

"w związku z otrzymaniem informacji o przeniesieniu prawa własności pojazdu Nissan o nr VIN: xxxxx z 2021-04-24, objętego ubezpieczeniem OC w naszej firmie, z okresem ochrony od 2020-10-06 do 2021-10-05,informujemy że w oparciu o zapisy art. 31 Ustawy z dnia 22 maja 2003 o ubezpieczeniach obowiązkowych,Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych (Dz.U. 2003 Nr 124poz. 1152 z późń. zmian.), prawa i obowiązki z ww. umowy ubezpieczenia, z dniem sprzedaży przechodzą na nowego właściciela pojazdu.

Ponadto, zgodnie z zapisami art. 32.4 ww. Ustawy, jest Pan zobowiązany do opłacenia należnej składki, do dniapoinformowania nas o fakcie zbycia pojazdu tj. do 2021-06-10.

Czy nie powinni mi oddać pieniedzy za 2 pobrane składki? (06 maja i 06 czerwca)
Z tego co wiem nie mozna ubezpieczyć pojazdu którego nie jest się właścicielem. Bardzo proszę o odpowiedz

Zapoznałeś się z podstawą prawną podaną przez TU ? Odpowiadasz solidarnie do dnia zgłoszenia, temat szeroko omawiany.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Mass1910
Przesledzilem internet i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie stąd post.

Pytanie ponawiam bo nie otrzymałem odpowiedzi. Nawet jeśli odpowiadam do dnia zgłoszenia (7 czerwca) to składkę pobrali 6 czerwca i jest ona ważna do 5 lipca więc za 29 dni powinni oddać?

Według przepisów polisa przechodzi na nabywcę, tylko on może sprawić, że TU zwróci i Ci pieniądze. Mianowicie wypowiadając umowę zawartą przez Ciebie i wykupując inna.
Składkę pobrali przed zgłoszeniem sprzedaży, mieli do tego prawo.

Wysłane z mojego SM-T585 przy użyciu Tapatalka

Powrót