zwrot pobieranych swiadczen

• Autor wątku Autor wątku szymonq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymonq

Użytkownik
Odpowiedzi
43
witam! Mam takowy problem gdyż została mi przyznana renta rodzinna, chodzą do szkoły w 2017roku zaczalem chorować, głównie cały rok to była porażka z chorobami. Oczywiście usprawiedliwienia do szkoły były od lekarzy tyłki pojawia się tu pytanie, czy ZUS będzie dochodził zwrotu pobieranych świadczeń?

Chodzi Ci o to, że z powodu choroby zostałeś skreślony z listy uczniow/studentów I z tym miało by się wiązać ustanie prawa do renty rodzinnej?

Jeśli tak się stało, a nie zawiadomiłes od razu Zusu (obowiązek masz w pouczeniach w decyzji), to tak, będą dochodzić zwrotu nienależnie pobranego świadczenia.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Nie zostałem skreślony a sam zmieniłem kierunek. Co w takim wypadku?

Druga sprawa jest taka ze nie byłem wtedy jeszcze pełnoletni. Pieniądze nadal mam tylko chodzi o to jakie ruchy wykonać dalej. Nie uchylam się od tego broń Boże. Rozumiem ze było to zaniedbanie, lecz chciałbym to wyjaśnić jak najszybciej.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zmieniłeś kierunek w toku roku szkolnego? Jest ciągłość? Czy skreslili Cię z listy na jednym kierunku, wiec (po przerwie) zacząłeś inny kierunek?

Tomu napisał:
Zmieniłeś kierunek w toku roku szkolnego? Jest ciągłość? Czy skreslili Cię z listy na jednym kierunku, wiec (po przerwie) zacząłeś inny kierunek?

Już tłumacze, kierunek zmieniłem po zakończeniu roku, przepisałem się ze szkoły jednej do drugiej. Nie zostałem skreślony z żadnej z nich .
Po prostu zmiana szkoły ale nauka była kontynuowana.

Powrót