Zwrot podatku przechwycony przez komornika

• Autor wątku Autor wątku zielony$
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zielony$

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Dzień dobry
Sprawa wygląda następują
Wspólnie z żoną rozliczaliśmy pit.
Dziś po rozmowie z panią z urzędu skarbowego dowiedziałem się że cały zwrot został przekazany do komornika sądowego ponieważ żona ma spore zadłużenie.
Chwilę po tym udałem się do komornika wyjaśnić sprawę i faktyczne okazało się tak jak mówiła pani w US. Pani komornik powiedziała że ona na to nic nie może poradzić bo oni wysłali pismo do urzędu w sprawie zajecia ,a pani z księgowości z US sama podjęła decyzję o przekazanie im calej sumy.
Jeszcze pani komornik powiedziała że jak bym przyszedł zaraz po otrzymaniu pisma od komornika o zajęciu to coś by było można z tym zrobić, ale teraz to za późno bo cały zwrot został przekazany już do wierzyciela.
Z tym że ja żadnego pisma nie dostałem, pani komornik powiedziała że wszystkie pisma dostała moja żona bo to ona jest zadłuzona a nie ja ,więc wszystko szło poleconym do niej.
Niestety ale moja kobieta dzielenie skrywała tą tajemnicę przede mną.

Moje pytanie czy da rady coś z tym zrobić?
Na kogo napisać skargę? (Pani komornik odsyła mnie do urzędu skarbowego mówiąc że to ich wina)
- na komornika ?
- na urząd skarbowy ?

Pozdrawiam

Na żonę. Zwrotu i tak byś nie otrzymał.

ejtykoles napisał:
Na żonę. Zwrotu i tak byś nie otrzymał.
To było wspólne rozliczenie ,ja byłem głównym podatnikiem ,zwrotu było ponad 2k które miało wpłynąć na moje konto

Zwrot podatku jest wspólny a nie twój. Nie ma również czegoś takiego jak główny podatnik.

Więc odpowiedz na pytania zamieszczone na samym dole .

dowiedziałem się że cały zwrot został przekazany do komornika sądowego ponieważ żona ma spore zadłużenie

Jeżeli podatnik jest dłużnikiem, wówczas komornik może mu zająć każdy zwrot lub nadpłatę podatku PIT. Tak może być również wtedy, gdy małżonkowie rozliczają się wspólnie, a jedno z nich jest dłużnikiem.

Podstawa prawna:

Art. 803 Kodeksu postępowania cywilnego:
"Tytuł wykonawczy stanowi podstawę do prowadzenia egzekucji o całe objęte nim roszczenie i ze wszystkich części majątku dłużnika, chyba że z treści tytułu wynika co innego".

Art. 902(2) § 1 Kodeksu postępowania cywilnego :
"Zajęcie wierzytelności z tytułu nadpłaty lub zwrotu podatku w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. - Ordynacja podatkowa obejmuje także wierzytelności przyszłe, wynikające z nadpłaty lub zwrotu podatku powstałych w ciągu roku od dnia dokonania zajęcia. (...)".

...................................
Nie jestem prawnikiem

Powrót