Zwrot podatku z Holandii z opóźnieniem, a sytypendium socjalne, proszę o pomoc !

• Autor wątku Autor wątku kongoku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kongoku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam serdecznie,
Mam problem ze zwrotem podatku z Holandii, a mianowicie:
Byłem w NL w 2011 roku i pracowałem tam na wakacje 2 miesiące, pracy praktycznie nie było, więc przez 2msc zarobiłem tylko 1205euro brutto. Gdzieś usłyszałem, że mogę się rozliczyć do iluś tam lat wstecz z Holandii, lecz teraz załatwiam papiery o stypendium socjalne na studia i kobiety w urzędzie skarbowym mi mówią, że muszę się rozliczyć teraz jak najszybciej, bo one nie mają w systemie, że byłem za granicą i jeśli złożę takie zaświadczenia o dochodzie na uczelni bez wykazania zarobku z zagranicy to mogą mnie posądzić o sfałszowanie dokumentów...
Co mogę zrobić, jest to prawdą? Pytam bo do 31sierpnia muszę złożyć dokumenty na uczelni i jeśli nie będę mógł bez tego pitu z zagranicy to nie zdążę.

Proszę o pomoc, czy muszę się rozliczać czy wystarczy oświadczenie, a rozliczenie później?

Sam znalazłem w internecie informację, że jeśli się odliczy diety (drugim sposobem w moim przypadku bo pracowałem mniej niż 3 tygodnie) i kwota zarobku (1205e w moim przypadku) nie przekroczy kwoty z odliczenia diety to nie trzeba się rozliczać z US w Polsce bo zysk będzie zerowy za granicą..?

Dochody z zagranicy 2006

byłem w NL równe 60dni lecz przy drugim sposobie odliczneia diety max można wykazać 30, więc 30dni x 42e = 1260e, a ja mam dochód brutto 1205euro, dobrze mi się wydaję czy nie muszę pisać korekty i mogę bezpiecznie składać wnioski o stypendium na uczelnie?

Zamiast mieć tyle wątpliwości złożyłbyś w firmie rozliczającej zwroty papiery i miałbyś i spokój, i szybko kasę i zero nerwów. Pamiętaj, że net to żadne źródło czasem bo wypowiadają się ludzie którzy mieli podobną sytuację ale SWOJĄ indywidualną jednak... Ja co roku składam papiery w Tax-Pol z Wrocławia i o nic się nie martwię, kasa wpada na konto a resztę załatwiają oni za mnie

Powrót