Zwrot podatku z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku fojira
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fojira

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Pracowałem przez okres ok. 2 lat zagranicą. Dochody uzyskane z umowy o pracę. Oczywiście full komplet dokumentów. Dochód w Polsce 0 pln. Aktualnie mieszkam w Polsce. Czy jest sens starać się o zwrot podatku samodzielnie, bądź z biurem podatkowym? Odliczyć nie mam za bardzo co (pierwsza klasa podatkowa, brak kosztów związanych z dojazdem do pracy itp.). Nie ukrywam, że zamierzam wrócić do DE w przyszłości. Ma to później jakiś związek? Orientacyjnie korzystałem z kalkulatorów i wskazują absurdalne kwoty moim zdaniem (losowe?).

Znajdź na necie biuro w swojej okolicy co zajmuje się załatwianiem zwrotu podatku z DE.
Przedstaw papiery czyli rozliczenia roczne.
Może akurat coś się będzie należało.

Prawie zawsze opłaca się złożyć wniosek o zwrot podatku. Zwłaszcza jeżeli nie przepracowało się w danym roku kalendarzowym całego okresu roku.

Ponadto w Niemczech można odpisać od dochodu masę kosztów, na przykład koszty dojazdów lub przeprowadzki do Niemiec, koszty mieszkania w Niemczech ( jeżeli ma się w Polsce rodzinę i mieszkanie w Polsce stanowi centrum interesów życiowych) itd....

Powrót