zwrot podatku za bilety

• Autor wątku Autor wątku tiko35
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tiko35

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
dojeżdzam codziennie do pracy busem wydając na to 500 zł miesięcznie. Rocznie wychodzi 6000 zł. Kupuje bilety imienne i tu mam pytanie czy można będzie sobie je odliczyć od podatku?
Dodam, że pracuje tylko na umowę - zlecenie, choć nie wiem czy to ma znaczenie

pozdrawiam

Niestety nic nie dostaniesz, jestem w tej samej sytuacji. Chodziłem i szukałem wszędzie czy mi czegoś nie zwrócą, Nie udało się :/

ale była jakaś tam ustawa, że do 1600 zł oddają czy jakoś tak?
to już tego nie ma;/?

Przy umowie zleceniu koszty uzyskania są zryczałtowane (20% dochodu) i są ujęte w PIT-11 w poz. 55.

jak wygląda sprawa w przypadku umowy o prace jeśli pracownik posiada np 9 biletów imiennych , ich wysokość to 169 zł ; jak policzyc pozostałe miesiące ;nadal dojeżdza do pracy ale innym srodkiem lokomocji i dlatego nie posiada biletów imiennych

"Przy umowie zleceniu koszty uzyskania są zryczałtowane (20% dochodu) i są ujęte w PIT-11 w poz. 55. "

Zryczałtowane tzn.?

elzbieta33 napisał:
jak wygląda sprawa w przypadku umowy o prace jeśli pracownik posiada np 9 biletów imiennych , ich wysokość to 169 zł ; jak policzyc pozostałe miesiące ;nadal dojeżdza do pracy ale innym srodkiem lokomocji i dlatego nie posiada biletów imiennych
Pracownicze kup wyniesie tylko 1521 zł, czyli mniej niż ustawowe (1668,72).
Należy więc wstawić jako kup za 12 miesięcy kwotę 1668,72 zł

tiko35 napisał:
Zryczałtowane tzn.?
Kup z umów zlecenia przysługują w wysokości 20% przychodu, pomniejszonego o potrącone przez płatnika, ze środków podatnika, w danym miesiącu składki na ubezpieczenie społeczne.

Powrót