zwrot podatku

• Autor wątku Autor wątku poprostuaga
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

poprostuaga

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam!mam problem.W zeszłym roku otrzymałam zwrot podatku z anglii w formie czeku.Suma jaka na nim widniala wydała mi sie za duża.Zadzwoniłam więc do custom revenue z prośbą o wyjaśnienie.Pani po drugiej stronie odpowiedziala że nie ma mowy o pomyłce i nie pozostaje mi nic innego jak zrealizować czek.Minął rok.Własnie parę dni temu otrzymałam pismo,że nastąpiła pomyłka i mam zwrócić kwotę ok 500f również czekiem na jakis tam adres.Nie wiem co robić,bo po pierwsze pieniądze oczywiście juz dawno wydalam,nie wiem czy powinnam ponosić konsekwencje czyjegos błędu.Po drugie,nawet gdybym chciala zaplacic,nie wiem jak.W naszym systemie bankowym nie ma płatności czekiem na adres.Nie podali mi żadnego numeru konta,ani nazwy banku.Spróbuję napisac reklamację,ale nie wiem czy cos wskóram.Nie znam płynnie jęzka,jestem zdana na łaskę tłumacza.Moze ktos z was mial podobny problem?Prosze o radę!

hej Aga

Sprobuj skontaktowac sie z najblizszym Citizen Advice oni powinni Ci pomoc. Prawdopodobne jest iz nie bedziesz musiala nic oddawac bo zwrot podatku jest wyliczany w sposob taki ze jesli nie przekraczasz wymiaru pracy 16 godz. masz caly podatek zwrocony za przepracowany rok, jezeli natomiast pracowalas w pelnym wymiarze 40 godz. to zwrotowi podlega suma jaka przeplacilas lub musisz doplacic (to drugie to rzadko bywa - przewaznie przysylaja list ze nic sie nie otrzyma). Podatek rozliczany jest na podstawie P60 z danego roku. Zanim cokolwiek przysla to musza wszystko posprawdzac wiec bledu nie powinnobyc zadnego, jednak niegwarantuje bo 100% pewnosci nie mam.

pozdro

507f zwrocili mi za 2008 rok,a w 2009 mieli zwrócić 600f,a przyslali czek na1107f,czyli wychodzi ,że te 507 wyplacili podwójnie i tak tez z tego wynika,bo każa zwracać,ale czy muszę zwracać,skoro sami się machnęli?ja do nich dzwonilam,mówili ze jest ok,a teraz po roku nagle odkrywają,że to pomyłka?Nie wiem co robic?

na jaki adres kierować reklamacje na Custom Revenue?Jest jakis konkretny może?

Powrót