Zwrot pojazdu kupionego od przedsiębiorcy poza lokalem

• Autor wątku Autor wątku rumpelek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rumpelek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam serdecznie,

W grudniu zakupiłem pojazd od przedsiębiorcy jako osoba prywatna (konsument). Po tygodniu zepsuł się i trakcie wizyty w warsztacie ASO okazało się, że samochód ma poważny wyciek oleju z silnika (uszkodzona uszczelka pod głowicą). Dodatkowo układ klimatyzacji był pusty i niesprawny (mimo zapewnień sprzedawcy). Po tak negatywnych informacjach kontatkowałem się, ze sprzedającym, który generalnie olał mnie i spuścił. Mimo wszystko jak się okazało pojazd kupiłem z podwórka (nie oznaczonym logiem firmy w żaden sposób) a z CEiDG wynika, że lokal firmy znajduje się pod innym adresem, więc wysłałem w terminie 14 dni oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa. Oświadczenie zostało odebrane i teraz mam także 14 dni na oddanie pojazdu od momentu wysłania oświadczenia.
Skontaktowałem się dzisiaj ze sprzedającym, który w dość mało kurtuazyjny sposób oznajmił mi, że nie mam mu co oddawać, że on komisu nie prowadzi.

Zatem poradźcie proszę jak dalej mam postępować ? co powinienem zrobić na aktualnym etapie tej sprawy. Jak mu oddać samochód... może wysłać pismo z informacją, że jest od odbioru ?!

rumpelek napisał:
A jakie to ma znaczenie dla sprawy? Polska.

Jeśli nie potrafisz odpowiedzieć precyzyjnie na pytanie to niestety ale rzeczowej odpowiedzi nie otrzymasz.

Nie jesteśmy idiotami mając na uwadze:

rumpelek napisał:
a z CEiDG wynika, że lokal

i potrafimy czytać ze zrozumieniem.

Miejsce:
1) Kupna pojazdu - ta sama miejscowość inna ulica i numer domu - podwórko kamienicy. Żadnego logo firmy itp.
2) Lokal firmy z CEiDG - pod tym adresem jest mieszkanie w bloku.

Stały inne auta... czy wszystkie były jego ? nie wiem... wątpię. Większość była już zarejestrowana.

Nie mam pewności, czy to umowa zawarta poza lokalem przedsiębiorstwa i czy Twoje odstąpienie jest skuteczne.

Ok... Mi nie chodziło o opinię czy oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa jest skuteczne w tej sytuacji. Zależy mi na informacji w jaki sposób mam dalej postępować ? Mam 14 dni na oddanie przedmiotu umowy, ale co w przypadku w którym sprzedający nie chce przyjąć towaru ?!
1) odstawić auto na parking a kluczyki i dokumenty wysłać kurierem ?
2) dalej być posiadaczem tego pojazdu do momentu, aż odda pieniądze itd... - naliczyć opłatę za "pilnowanie" pojazdu ? :)
3) oddać samochód do depozytu sądowego?
4) oddać samochód na parking strzeżony?

Wysłać jakieś pismo w którym mam go ostatecznie wezwać do zapłaty i odebrania pojazdu ?

Przestańmy analizować skuteczność oświadczenia i przyjmijmy, że jest skuteczne...

rumpelek napisał:
Ok... Mi nie chodziło o opinię czy oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej poza lokalem przedsiębiorstwa jest skuteczne w tej sytuacji.
A powinno ci właśnie chodzić w pierwszej kolejności o to. Jeżeli skutecznie nie odstąpiłeś, to przegrasz ewentualnie wytoczony proces o zapłatę.
rumpelek napisał:
Zależy mi na informacji w jaki sposób mam dalej postępować ? Mam 14 dni na oddanie przedmiotu umowy, ale co w przypadku w którym sprzedający nie chce przyjąć towaru ?!
Poinformować dłużnika o oddaniu pojazdu, kluczyków, dokumentów do depozytu sądowego, z którego będzie go mógł sobie odebrać.
rumpelek napisał:
Wysłać jakieś pismo w którym mam go ostatecznie wezwać do zapłaty i odebrania pojazdu ?
Możesz wzywać. Możesz nie wzywać i od razu pozywać. Znając wcześniejsze podejście, wezwania przedsądowe nic nie dadzą.

Powrót