Zwrot polowy kosztow sadowych

• Autor wątku Autor wątku krzygo5@wp.pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzygo5@wp.pl

Użytkownik
Odpowiedzi
130
Witam mam kilka pytan do Panstwa. Kolega wlasnie dostal rozwod wniesiony przez zone. Od poczatku do konca na rozwod kolega sie nie zgadzal. Wina orzeczona obustronnie i znajomy ma zwrócić polowe kosztów sądowych bylej zonie bodajze 300 zl. Sezon ktory sie zaczyna jest dla niego martwy i zime zyje z oszczędności wiec te 300 zl dla niego sporo. Poradziłem mu zeby napisal o jakies umorzenie lub rozłożenie na raty ale w sumie to nie wiem gdzie mialby pisac do sadu do zony. Czy gdyby wkroczyl komornik to ile dodatkowo by wyszlo zapłacić itd.

Chyba za pozno na umorzenia w sumie ale w wyroku nie ma klauzuli wykonalności, ani realnego terminu do spełnienia żądania wiec póki co nie musi chyba placic za "rozrywki" zony. Niech mi ktos to potwierdzi lub zaprzeczy. Bede wdzieczny

w wyroku nie ma klauzuli wykonalności, ani realnego terminu do spełnienia żądania
Wymagane jest z chwilą uprawomocnienia, skoro sąd nie określił. Uzyskanie klauzuli to kwestia 1-2 miesięcy (być może dłużej w czasie pandemii).
gdyby wkroczyl komornik to ile dodatkowo by wyszlo zapłacić itd.
Nikt nie jest w stanie na to odpowiedzieć, ponieważ nie wiadomo jak potoczy się egzekucja. W każdym razie dopuszczenie do wszczęcia egzekucji przy tak małej kwocie, to totalna głupota.

Dziekuje za odpowiedz. Pisze Pan "dopuszczenie do wszczęcia egzekucji przy tak małej kwocie, to totalna glupota" i mam pytanie glupota strony ktora zalega czy komornika? A jakie teraz wyjscie
-czy jest opcja splacania tego np w ratach
-jesli nie ma w tym momencie dochodu czy jest opcja umorzenia przez komornika
-ile wyniesie koszt egzekucji gdyby wszedl komornik

glupota strony ktora zalega czy komornika?
Dłużnika.
czy jest opcja splacania tego np w ratach
Rozmawiać z wierzycielem w celu zawarcia ugody. Problem w tym że wierzyciel może nie chcieć rozmawiać. Ma do tego prawo.
jesli nie ma w tym momencie dochodu czy jest opcja umorzenia przez komornika
Umorzenie egzekucji ze względu na brak majątku dłużnika, to nie to samo co umorzenie długu. Problem i tak wróci z tym, że z jeszcze większą kwotą do zapłaty. Dodatkowo, dłużnik odpowiada za swoje zobowiązania całym posiadanym majątkiem, nie tylko jednym składnikiem, jak piszesz.
ile wyniesie koszt egzekucji gdyby wszedl komornik
Czytaj ze zrozumieniem. Wyżej padła odpowiedź.

Pisze Pan ze " Dodatkowo, dłużnik odpowiada za swoje zobowiązania całym posiadanym majątkiem, nie tylko jednym składnikiem " i teraz tak dluznik nie pracuje, nie ma zadnych wartosciowych rzeczy na siebie typu samochod itp., jest jedynie dzierzawca ziemi rolnej i tu obawiam sie ze moze komornik zajac doplaty ktore wplywaja na konto dluznika pomimo iz doplaty te tylko formalnie sa jego a tak naprawde nie. Skomplikowana sytuacja. Czy gdyby dluznik wysylal np przekazami pocztowymi kwoty np 50 zl/miesiac to w jakis sposob zatrzymalo by to komornika. Niestety po rozprawie pozostal taki "niesmak" ze dluznik przynajmniej narazie nawet nie chce slyszec o jakiejkolwiek rozmowie z byla zona. Z gory dzieki

Czy gdyby dluznik wysylal np przekazami pocztowymi kwoty np 50 zl/miesiac to w jakis sposob zatrzymalo by to komornika.
Nie komornika a wierzyciela - nikt nie odpowie. Wymagalna jest całość. Nawet jak dług będzie wynosił 1 zł - to egzekucja wszczęta zasadnie, więc i koszty należne.
moze komornik zajac doplaty ktore wplywaja na konto dluznika
\
Zajmie rachunek bankowy lub rachunki o ile ma więcej. Ustali je poprzez system ognivo.

Naprawde nie wiadomo ile wyniesie koszt komornika ktory ewentualnie by mial sciagnąc te 300 zl. Wydaje mi sie ze to tez musza regulowac przepisy. Bardzo bym prosil o podanie mniej wiecej jakie widełki wchodzą w gre. Z góry dziękuję

Powrót