Zwrot pozwu

• Autor wątku Autor wątku xamin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xamin

Użytkownik
Odpowiedzi
214
Witam

Wątek trudny i zawiły... ale liczę na pomoc :)

Otrzymałem w dniu dzisiejszym zarządzenie gdzie sędzia zwrócił pozew.
Nie wysłałem dwóch egzemplarzy a tylko jeden (mój wielki błąd).
Co mogę zrobić? Napisać wniosek w którym... muszę napisać, że zrobiłem to omyłkowo i wtedy Sąd który jest przełożonym tego sądu wznowi bieg sprawy? Czy jedynie pisanie takiego zażalenia ma sens, gdy się sędzia pomylił i zwrócić mu odpowiednią uwagę (oczywiście tego nie zrobił)? Bo jak się okaże, iż to ja się pomyliłem - to wtedy sędzia zakończy sprawę prawomocnie i nie będę mógł się od niej odwołać?

Jeżeli tak się stanie i zażalenie zostanie odrzucone - to czy może być tak, że nie będę mógł już w tej sprawie nadać nowej sygnatury sprawy, ponieważ została prawomocnie zakończona? Jak to wygląda w przypadku prawa pracy gdy zostanie odrzucona? Mam 3 tygodnie na napisanie ponownego pozwu? Czy 3 lata od momentu kiedy wypowiedziano mi umowę o pracę i się od niej odwołuję?

Dziękuję za pomoc

Sąd nie wzywał Ciebie o usunięcie braków?

Jak wysłałem sędziemu pozew z załącznikami (dwie kopie - jedna dla Sędziego a druga dla Pozwanego) - wzywał mnie tylko o dodanie braków formalnych do tego pozwu. Gdy napisałem braki formalne o które mnie prosił - zrobiłem to tylko niestety w jednym egzemplarzu a powinienem w dwóch (przeoczyłem niestety).

W związku z tym, że nie nadesłałem w dwóch a tylko w jednym - Sędzia postanowił zwrócić pozew. Od tego zwrotu przysługuje mi pouczenie w którym to mogę napisać wniosek jakim jest zażalenie.

co do zasady oznacza to koniec sprawy ale udaj się ze sprawą do radcy prawnego lub adwokata bo nie każdy brak uzupełnienia powinien skutkować zwrotu pozwu.

Koniec sprawy?
Przez jeden mały błąd gdzie nie wysłałem kopii egzemplarza to koniec sprawy?
Śmiech na sali, prawo nie służy niestety ludziom.

Abstrahując od tego pozwu jak nie wyślę odpowiedzi na pouczenie - czy będę mógł zrobić nowy pozew? Czy już będzie przyklepany prawomocnie i nie będzie możliwości odwołania? Sprawy z prawa pracy mają chyba możliwość 3 lat - pamiętam, że 3 tygodnie miałem na odwołanie się od tej sprawy za pierwszym razem. Natomiast jak to wygląda w tym wypadku?

Jednak nie bardzo oznacza to koniec sprawy - w tym artykule wskazanie jest:

https://pathlaw.pl/zwrot-pozwu-co-oznacza-i-jakie-sa-konsekwencje-dla-stron

• Zwrot pozwu następuje z powodu błędów formalnych lub braków w dokumentacji
  • Nie oznacza to zakończenia sprawy, a jedynie konieczność poprawienia i ponownego złożenia pozwu
  • Zwrot pozwu może wpłynąć na bieg przedawnienia roszczeń
  • Sąd ma obowiązek wskazać powody zwrotu pozwu
  • Istnieje możliwość ponownego złożenia poprawionego pozwu w określonym terminie
  • Zwrot pozwu różni się od odrzucenia pozwu - to dwie różne procedury prawne
  • Prawidłowe przygotowanie pozwu może zapobiec jego zwrotowi

Przez jeden mały błąd gdzie nie wysłałem kopii egzemplarza to koniec sprawy?
Nie koniec sprawy jak przy rzeczy prawomocnie osądzonej. Twój pozew będzie traktowany jakby nigdy nie został złożony i nie wywołuje żadnych skutków prawnych. Możesz złożyć ponownie.

wiegol napisał:
Nie koniec sprawy jak przy rzeczy prawomocnie osądzonej. Twój pozew będzie traktowany jakby nigdy nie został złożony i nie wywołuje żadnych skutków prawnych. Możesz złożyć ponownie.

I takiej pięknej odpowiedzi oczekiwałem. Bardzo serdecznie za nią dziękuję.
Niestety szkoda, że będę musiał ponownie wydrukować 100 stron + 2 pendriv'y. Ale cóż, bywa i tak.

Tylko teraz pytanie - czy pozew mam wysłać w ciągu 7 dni? Czy zażalenie w ciągu 7 dni? Czy to i to w ciągu 7 dni?

ciebie dot. zdanie 3 z tego cytatu. możesz skorzystać z 265 kp
xamin napisał:
Śmiech na sali, prawo nie służy niestety ludziom.
dziwne, przeciez na prawie i medycynie znają się wszyscy.

Agnieszka3M napisał:
ciebie dot. zdanie 3 z tego cytatu. możesz skorzystać z 265 kp

dziwne, przeciez na prawie i medycynie znają się wszyscy.

Tylko właśnie, w 265 KP paragraf pierwszy jest stwierdzenie "bez swojej winy". A tu była moja wina, bo wysłałem sam jedną kartkę zamiast dwie.

Ja się tam nie znam na prawie :cool:

Ostatnia edycja:
Odpuść sobie skargi/zażalenia itp. Sąd postąpił właściwie i nie miał innego wyjścia. Nie uzupełniłeś braków pozwu na wezwanie sądu, to kodeks nakazuje sądowi pozew zwrócić. Kiedy złożysz ponowny, to Twoja decyzja. Jedynie pilnuj biegu przedawnienia dla wysuwanych roszczeń.

wiegol napisał:
Odpuść sobie skargi/zażalenia itp. Sąd postąpił właściwie i nie miał innego wyjścia. Nie uzupełniłeś braków pozwu na wezwanie sądu, to kodeks nakazuje sądowi pozew zwrócić. Kiedy złożysz ponowny, to Twoja decyzja. Jedynie pilnuj biegu przedawnienia dla wysuwanych roszczeń.

OK, czyli w tym wypadku rozumiem mam wysłać ponownie cały pozew (dwie kopie - jedna dla Sędziego druga dla Pozwanego)? Z uzupełnionymi brakami formalnymi które będą znajdować się na początku pozwu?

Dobra, już temat ogarnąłem ;) mam wysłać te braki formalne w dwóch egzemplarzach + pismo przewodnie gdzie tłumaczę w nim co i jak

mam wysłać te braki formalne w dwóch egzemplarzach

Masz wysłać pozew od nowa, bo poprzedni sąd odrzucił ze względu na nieuzupełnienie w terminie braków formalnych. Pisał już o tym wiegol :
Nie uzupełniłeś braków pozwu na wezwanie sądu, to kodeks nakazuje sądowi pozew zwrócić. Kiedy złożysz ponowny, to Twoja decyzja
.

A jak napiszę w piśmie przewodnim ze względu na ogromną ilość załączników o niezwracanie pozwu oraz jego uwzględnienie oraz wyślę dwa egzemplarze z brakami formalnymi to przejdzie to? Taką poradę dostałem od prawnika :)

napiszę w piśmie przewodnim ze względu na ogromną ilość załączników o niezwracanie pozwu

Nie wiem, czy sąd Ci to uzna, ponieważ w terminie ustawowym nie uzupełniłeś braków formalnych pozwu.

Powrót