A
adrian00!
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 4
Cześć!
Jako, że jestem laikiem w sprawach prawnych i pierwszy raz chcę złożyć pozew piszę z prośbą o pomoc.
Aby dodać sprawie kontekstu:
w lutym tego roku pożyczyłem znajomemu 200 zł na tydzień czasu, sprawy ułożyły się tak, że do dziś nie oddał. Pieniądze zostały przelane na jego konto bankowe bez podpisania umowy w formie pisemnej - wszelkie ustalenia był przez Messengera. Mimo wielokrotnych upomnień na Messengerze oraz wezwania do zapłaty wysłanym pocztowo pieniądze nie zostały zwrócone.
Kwota nie jest znaczna jednakże uważam, że cwaniaczkom nie należy odpuszczać.
Poczytałem trochę o takich sytuacjach i zgodnie z uzyskanymi informacjami zabieram się za wypełnianianie pozwu w trybie upominawczym - pozew formularz P.
Prosiłbym o ogólne rady a w szczególności na temat wypełnienia podpunktów:
- podpunkt 6.1. żadanie zasądzenia (pole solidarnie/w inny sposób)
- odsetki (ustawowe czy ustawowe za opoźnienie)
- 8. Inne wnioski pozwu.....
- 9. uzasadnienie - ogólne wskazówki jak powinno wyglądać
- wnioski dowodowe - screeny rozmów? w jakiej formie to opisać, załączyć do pozwu?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc - lepiej się poradzić niż uzupełniać tak jak mi się wydaję.
Jako, że jestem laikiem w sprawach prawnych i pierwszy raz chcę złożyć pozew piszę z prośbą o pomoc.
Aby dodać sprawie kontekstu:
w lutym tego roku pożyczyłem znajomemu 200 zł na tydzień czasu, sprawy ułożyły się tak, że do dziś nie oddał. Pieniądze zostały przelane na jego konto bankowe bez podpisania umowy w formie pisemnej - wszelkie ustalenia był przez Messengera. Mimo wielokrotnych upomnień na Messengerze oraz wezwania do zapłaty wysłanym pocztowo pieniądze nie zostały zwrócone.
Kwota nie jest znaczna jednakże uważam, że cwaniaczkom nie należy odpuszczać.
Poczytałem trochę o takich sytuacjach i zgodnie z uzyskanymi informacjami zabieram się za wypełnianianie pozwu w trybie upominawczym - pozew formularz P.
Prosiłbym o ogólne rady a w szczególności na temat wypełnienia podpunktów:
- podpunkt 6.1. żadanie zasądzenia (pole solidarnie/w inny sposób)
- odsetki (ustawowe czy ustawowe za opoźnienie)
- 8. Inne wnioski pozwu.....
- 9. uzasadnienie - ogólne wskazówki jak powinno wyglądać
- wnioski dowodowe - screeny rozmów? w jakiej formie to opisać, załączyć do pozwu?
Będę wdzięczny za wszelką pomoc - lepiej się poradzić niż uzupełniać tak jak mi się wydaję.