Zwrot pożyczonych pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku kuklik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuklik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

pożyczyłem pieniądze znajomemu. Deklarował się wielokrotnie mailowo oraz na WhatsApp, że spłaci bo pracuje i będzie mięć pieniądze. Do tej pory nie otrzymałem żadnych pieniędzy i za każdym razem to samo że odda a przelewu brak. Wysłałem wezwania do zapłaty pocztą. Chcę założyć sprawę w sądzie. Jestem na 100% pewny, że jak dostanie wezwanie do sądu w tej sprawie to od razu odda mi pieniądze przed rozprawą. Co wtedy z kosztami które poniosłem (konsultacja prawne, pisma procesowe, założenie sprawy w sądzie) jeśli pieniądze zostaną mi zwrócone przed rozprawą ?

Żadnej rozprawy nie będzie. Koszty sądowe zostaną doliczone do kosztów jakie będzie musiał ponieść dłużnik gdy dostanie nakaz zapłaty. Konsultacje prawne to Twój koszt, nie przerzucisz to na dłużnika.

Mass1910 napisał:
Żadnej rozprawy nie będzie. Koszty sądowe zostaną doliczone do kosztów jakie będzie musiał ponieść dłużnik gdy dostanie nakaz zapłaty. Konsultacje prawne to Twój koszt, nie przerzucisz to na dłużnika.
Jeżeli umowa nie została zawarta na piśmie, to trudno mówić o nakazie zapłaty, wszak piszący nic nie wspomina o umowie...

Wysłane z mojego JSN-L21 przy użyciu Tapatalka

Powiedziałbym, że umowa zawarta po koleżeńsku przez wiadomości SMS i przelew zrobiony na konto bankowe.

Wszystko jest. Proszę o odpowiedź na pytanie które zadałem w pierwszym poście

kuklik napisał:
Proszę o odpowiedź na pytanie które zadałem w pierwszym poście
Przecież otrzymałeś w poście #2 :)
Mass1910 napisał:
Koszty sądowe zostaną doliczone do kosztów jakie będzie musiał ponieść dłużnik gdy dostanie nakaz zapłaty. Konsultacje prawne to Twój koszt, nie przerzucisz to na dłużnika
Swoją drogą dziwne, że po konsultacjach prawnych zadajesz takie pytania :)

Kanas napisał:
Przecież otrzymałeś w poście #2 :)

Swoją drogą dziwne, że po konsultacjach prawnych zadajesz takie pytania :)

Nie byłem jeszcze. Dlatego postanowiłem napisać tutaj żeby nie generować dodatkowym kosztów

Powrót