Zwrot prawa jazdy po 30 dniach

• Autor wątku Autor wątku tomas5551
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomas5551

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam mam pytanie , zatrzymano mi prawo jazdy i po 30 dniach jeżeli nie będzie badań powinno mi się zwrócić prawo jazdy ???jak to się ma prawnie i w rzeczywistości ,dziękuje za wszelką pomoc i pozdrawiam .

ale o co chodzi ...?-- bo z tego chaotycznego postu nic nie wynika oprócz tego ,ze ktoś (listonosz? Sąd? Policja? sąsiad ?była żona?) zatrzymał pana prawo jazdy.... ani nie ma kto zatrzymał... ani dlaczego.... a oczekuje pan porady prawnej ....

ja nie muszę i nie zamierzam domyślać się co autor mógł mieć na myśli...

zostałem poddany testowi na narkotyki i wyszło thc zrobiono mi badania i cisz ,dodam ze nie siedziałem nawet w samochodzie i nie prowadziłem , auto było zaparkowane i poproszono mnie o dokumenty , panowie władza stwierdzili ze mnie gdzieś tam wcześniej widzieli ze jechałem:(

Prawo jazdy podlega zwrotowi jeśli w razie przeprowadzenia badania krwi lub moczu dla oceny trzeźwości lub zawartości środka działającego podobnie do alkoholu, wynik tego badania nie został uzyskany organowi orzekającemu o zatrzymaniu prawa jazdy w ciągu 30 dni od dnia zatrzymania dokumentu prawa jazdy.

Czyli prawnie powinno mi się zwrócić prawo jazdy ? Jak mam to wyegzekwować ?

Najpierw wypadałoby się upewnić czy wynik rzeczywiście nie został przekazany właściwemu organowi. To że Ty o tym nie wiesz nie znaczy, że na pewno tego nie zrobiono.

Ok ale jeżeli nie został przekazane ?? to jak mam egzekwować zwrot prawo jazdy??30 dni pracujących czy 30 dni wliczając soboty i niedziele??

Ostatnia edycja:
30 dni kalendarzowych.
Wniosek należałoby napisać do tego kto dokonał zatrzymania faktycznego, chyba, że dokument prawa jazdy jest już gdzie indziej a Ty o tym wiesz.

Dziękuje za pomoc , czyli pismo skierować do komendy gdzie przesłuchano mnie i znajdują się prawo jazdy czy do policjantów którzy dokonali zatrzymania ?? Pismo to wystosować jako prożbę czy zażalenie ??

Proszę skierować swoje pismo do właściwej Komendy.
To jak zatytułuje Pan to pismo jest bez znaczenia - ważna jest jego treść.

Czyli np... Proszę o wydanie prawa jazdy ... imię nazwisko itp powołując się na dany artykuł podać datę zatrzymania , pismo to złożyć w komendzie w której znajduje się prawo jazdy i to starczy??

Warto wspomnieć, że wnioskujesz o zwrot prawa jazdy z powodu nie przekazania Sądowi (Prokuratorowi?) w terminie 30 dni wyników badania krwi na zawartość alkoholu czy innych podobnie działających substancji. Jak powiedziałem warto najpierw ten fakt zweryfikować.

Powrót