Zwrot procesora - ***

• Autor wątku Autor wątku AND0M3R
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AND0M3R

Dzień dobry,

niedawno zamówiłem procesor w sklepie *** (cena zakupu 1459zł), jednakże postanowiłem dokonać jego zwrot. Ku mojemu zdziwieniu sklep postanowił obciążyć mnie kwotą w wysokości 457,70zł (około 30% wartości zakupu), gdyż procesor posiada ślady użytkowania świadczące o sposobie korzystania z niego w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy (jednakże w treści maila nie otrzymałem dokładnej przyczyny nałożonej opłaty). Został on zamontowany w komputerze w gnieździe oraz zabezpieczony specjalnym elementem mocującym znajdującym się na płycie głównej. W wyniku zabezpieczenia gniazda, przy pomocy specjalnej „zawleczki”, elementy dociskające procesor do gniazda działały siłą oraz spowodowały lekkie wgłębienie w odpromienniku ciepła. Gdybym tego nie zrobił, nie byłbym w stanie ustalić, czy procesor został do mnie w ogóle wysłany sprawny (zaznaczam, że bez użycia „zawleczki” procesor nie dotykałby pinów w gnieździe i w ogóle by nie działał). Jestem skłonny zapłacić kwotę wynikającą z uszczerbku na procesorze, lecz nie aż tak wysoką. Chciałbym również zaznaczyć, że konkurencyjny sklep *** w swoim outlecie sprzedaje ten sam procesor w bardzo podobnym stanie (zdjęcia z aukcji znajdują się w załączniku) za 1499zł, gdzie nowy kosztuje 1569zł. W sklepie *** aktualna cena wynosi również 1569zł. Co w takiej sytuacji powinienem zrobić, gdyż wycena przeprowadzona przez sklep jest nieadekwatna. Czy powinienem w tej sytuacji powołać się na konkurencję lub żądać zwrotu procesora? Ewentualnie ubiegać się o zwrot całej kwoty, gdyż nie miałem innej możliwości przetestowania sprzętu? Zaznaczam, że w tej chwili procesor znajduje się już u sprzedawcy. Dodam jeszcze, że w fakturze korygującej nie uwzględniono obciążania, według niej dostaję pełny zwrot pieniędzy.

***mod***

Ostatnia edycja:
Powrót