Zwrot programu

• Autor wątku Autor wątku nest91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nest91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,

miesiąc temu 2016-11-07 zakupiłem program magazynowy do firmy. Niestety coraz więcej z niego wychodzi błędów, pokazuje nieprawdziwe informacje. Przykład. Na stanie 0 pomarańczy, w zamówieniu na 100 pomarańczy pokazuje 87% zrealizowano.

Zaokrągla wartości na fakturze co jest niedorzeczne.
Sprzedając 22,5 kg. złota, sprzedaje 22,5 kg złota,
Na fakturze ta wartość to 23 kg.

Znikają symbole walut przy tworzeniu faktur walutowych,

non stop są jakieś problemy.

Czy w tym wypadku mogę odstąpić od umowy i żądać zwrotu pieniędzy za licencje?

Za ewentualną pomoc, z góry dziękuję!
Pozdrawiam.

Rękojmia za wady nie obejmuje programów komputerowy, to utwory i stosuje się Prawa autorskie.

Czyli tłumacząc na język polski, mogę sprzedawać program, który będzie służył sterowaniu rakietami ziemia - powietrze, a tak na prawdę sprzedawać kalkulator, który tej funkcji spełnić nie może? Lub program będzie tak sterował, że wystrzelona rakieta będzie zawracała i wysadzała strzelającego?
I zwale na to, że to jest utwór? Żaden przepis tego nie reguluje? Po prostu jest to dzieło literackie i tyle? Bomba..

nest91 napisał:
... Żaden przepis tego nie reguluje? ...
Przepis prawny:
Art. 55.
[Usterki i wady prawne dostarczonego utworu]

1. Jeżeli zamówiony utwór ma usterki, zamawiający może wyznaczyć twórcy odpowiedni termin do ich usunięcia, a po jego bezskutecznym upływie może od umowy odstąpić lub żądać odpowiedniego obniżenia umówionego wynagrodzenia, chyba że usterki są wynikiem okoliczności, za które twórca nie ponosi odpowiedzialności. Twórca zachowuje w każdym razie prawo do otrzymanej części wynagrodzenia, nie wyższej niż 25 % wynagrodzenia umownego.

2. Jeżeli utwór ma wady prawne, zamawiający może od umowy odstąpić i żądać naprawienia poniesionej szkody.

3. Roszczenia, o których mowa w ust. 1, wygasają z chwilą przyjęcia utworu.

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń. Strony mogą określić inny termin.
Prawo autorskie.

Rozpoczęcie korzystania z programu jest równoznaczne z jego przyjęciem.

Czyli generalnie i po ludzku mówiąc zostałem wydymany...

LeszSeks dziękuję za pomoc :(

Ps.
Chce ktoś kupić program do znajdowania złota?
Jedyne 10 zł a możesz zarobić 100x tyle! Nie czekaj! Pisz priv!

@edit

zaraz

Dlaczego rozpoczęcie korzystania z programu jest równoznaczne z jego przyjęciem.

przecież wyraźnie jest napisane

4. Jeżeli zamawiający nie zawiadomi twórcy w terminie sześciu miesięcy od dostarczenia utworu o jego przyjęciu, nieprzyjęciu lub uzależnieniu przyjęcia od dokonania określonych zmian w wyznaczonym w tym celu odpowiednim terminie, uważa się, że utwór został przyjęty bez zastrzeżeń.

@edit2

i jeżeli program nie dodaje walut i zmienia wartości na fakturze to jak mam uniknąć problemów z urzędem skarbowym?
Długopisem mam poprawiać faktury?

Ostatnia edycja:
nest91 napisał:
... Dlaczego rozpoczęcie korzystania z programu jest równoznaczne z jego przyjęciem. ...
Ponieważ oświadczenie woli może też być wyrażone przez działanie. Rozpoczęcie korzystania jest takim oświadczeniem.

Ostatnia edycja:
to przyjmując, że nie zacząłem z niego korzystać. Wtedy mam prawo do zwrotu?

Dobrze, tak więc ustalę termin na wszystkie naprawy na za 10 minut. Wątpię, ze nawet zdążą przeczytać to wtedy mogę żądać zwrotu pieniędzy?

nest91 napisał:
Dobrze, tak więc ustalę termin na wszystkie naprawy na za 10 minut. ...
Jako nierealny do wypełnienia ustalenie będzie nieskuteczne. Nic nie uzyskasz.

Dobrze a czy ma znaczenie to, że program był kupiony przez internet?
@edit
i został dostarczony drogą elektroniczną w postaci pliku do instalacji oraz klucza licencyjnego

@nest91
A czemu nie skontaktujesz się z dostawcą programu? Takie firmy dostarczające rozwiązania IT mają często dobrze działające działy serwisowe. A tak po prawdzie, złe funkcjonowanie programu nie musi wynikać z niego samego. To może być wina komputerów, infrastruktury informatycznej, czy "namieszania" w ustawieniach programu albo systemie.

@metalworker

Dlatego, że program jest strasznie badziewny i nawet zakładając usunięcie wszystkich błędów praca na nim jest strasznie męcząca, znalazłem inny program co prawda droższy ale bardziej profesjonalny i dzisiaj widzę się z przedstawicielem tejże firmy dlatego, że dzisiaj mija równy miesiąc od zakupu chciałem się dowiedzieć jak wygląda zwrot tego programu.

nest91 napisał:
... jak wygląda zwrot tego programu.
Nie widzę takiej możliwości choć nic nie stoi na przeszkodzie porozumieć się z autorem/uprawnionym. Decyzja należy do niego.

Ok, wszystko jest jasne, dziękuję za pomoc! ;)

Powrót