Zwrot prowizji Allegro

• Autor wątku Autor wątku kamzeg17
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamzeg17

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam Serdecznie

Sprawa wygląda tak, licytowałem pewien przedmiot, przebito moją ofertę, więc stwierdziłem, że dalsza licytacja nie jest w moim interesie. Dawno nie korzystałem z allegro i nie wiedziałem że z licytacji trzeba się formalnie wycofać nawet jeśli moja oferta została przebita. Po zakończeniu licytacji dostałem wiadomość o wygraniu licytacji. Byłem zdziwiony. Niestety nie mogłem kupić przedmiotu za oferowaną cenę - w ten dzień jak mnie przelicytowano wydałem pieniądze na zamierzony zakup.

"Czy mogę się wycofać z licytacji?

Tak - jeśli z ważnych przyczyn losowych nie możesz już brać w niej udziału, a sprzedający się na to zgodzi. Poproś sprzedającego o wycofanie Twojej oferty kupna."

"Sprzedający nie ma obowiązku wycofania Twojej oferty kupna, jeżeli uzna, że prośba nie jest umotywowana ważnymi okolicznościami."

To w takim razie dlaczego sprzedający zgodził się na wycofanie oferty wyższej niż moja, skoro na upartego - nie musiał ;) Coś mi się wydaje, że to było "koleżeństwo".

Ale w czym rzecz - dostałem wiadomość o zwrocie prowizji (załączam zrzut ekranu).

45579826256799007507.png

Jeśli zostawię sprawę "bez odpowiedzi" to poniosę jakieś konsekwencje finansowe ?

Z tego co widzę, to osoba prywatna, aczkolwiek nie mam pewności.

Am niezależnie od Twojej odpowiedzi na pytanie o finalizację transakcji, ma prawo domagać się od Ciebie wywiązania się z zawartej umowy.

a jeśli zlekceważę to ? są jakieś sankcję finansowe z tego tytułu czy po prostu zakończy się do na ostrzeżeniu na moje konto allegro.

Jeżeli nie odpowiesz na tego maila zgodnie z prawdą, że transakcja nie doszła do skutku to sprzedający nie otrzyma zwrotu prowizji.

Na jego miejscu staralbym się wtedy doprowadzić do wykonania zawartej umowy.

Powrót