zwrot przedmiotu z allegro i zaginięcie na poczcie w USA

• Autor wątku Autor wątku stalovka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stalovka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
zamówiłam na allegro przedmiot (element garderoby), wysyłany był ze Stanów Zjednoczonych gdzie mieszka osoba od której ubranie kupiłam.
Oczywiście wpłata błyskawiczna, następnie wysyłka i po 3 tygodniach paczka dociera do mnie.
Niestety podczas przymierzania okazało się, że rozmiar jest nieodpowiedni. Bezzwłocznie skontaktowałam się ze sprzedającym i poinformowałam go, że na swój koszt odeślę przedmiot i że nie chcę wymieniać na inny rozmiar tylko zwrot pieniędzy i sprawa zamknięta.

Dokładnie 24/01/2017 wysłałam paczką priorytetową przedmiot, dotarł on do oddziału lokalnej poczty 04/02/2017 w USA i... ślad po nim zaginął. Paczki nie ma.

Sprawdzam na stronie internetowej poczty polskiej w "dziale" śledzenie przesyłek zagranicznych i według USPS Tracking paczka dotarła do jednostki pocztowej i "niby" jej nie opuściła. Osoba sprzedająca twierdzi, że nie dostała żadnego powiadomienia (awizo lub telefon), powiedziano jej również w lokalnym urzędzie pocztowym, że nie są w stanie namierzyć przesyłki, nie wiedzą gdzie ona jest.

Moje pytanie: jak odzyskać pieniądze? Od kogo? Od Poczty Polskiej?
Nie mam ani przedmiotu ani pieniędzy, poniosłam dodatkowe koszty związane z odesłaniem przedmiotu za granicę.

Bardzo proszę o pomoc i z góry bardzo dziękuję.

Pozdrawiam,
Marta

Powrót