Zwrot przesyłki Allegro Polecony InPost do nadawcy i ponownie wysłanie.

• Autor wątku Autor wątku Obywatel TS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Obywatel TS

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Witam.
Sprzedałem na Allegro przedmiot.
Kupujący wybrał przesyłkę Allegro Polecony InPost.
Przesyłkę wysłałem.
InPost nie podjął próby doręczenia pod adres odbiorcy, nie pozostawił awiza, a zamiast tego przesyłkę od razu umieścił w punkcie awizo.
Punkt awizo to jakiś sklep oddalony 30 km od adresu odbiorcy.
Przesyłka została zwrócona.
Została złożona reklamacja.
Po miesiącu w odpowiedzi na reklamację InPost napisał, że taka okoliczność nie podlega reklamacji.
Została złożone odwołanie od negatywnie rozpatrzonej reklamacji i najpewniej także będzie odmowna. Trwa to już 3 miesiące.

Kupujący mówi, że dzwonił do rzecznika praw konsumenta i twierdzi, że powinienem mu wysłać ponownie przesyłkę, a sprawa reklamacji to rzecz między mną, a InPost-em. Nie jest jednak w stanie podać żadnych przepisów na to, bo rzecznik praw konsumenta, także mu ich nie podaje, tylko instruuje.

W związku z tym pytanie jak to jest w takiej sytuacji w świetle przepisów prawa ?
Rzeczywiście mam mu wysłać jeszcze raz ponosząc opłatę ze przesyłkę ze swojej kieszeni ?
W innych tematach w Internecie wyczytałem, że to kupujący wybiera sobie firmę, która ma mu dostarczyć przesyłkę, a ja jako sprzedawca umowę dostawy z firmą zawieram w jego imieniu.

Czy są jakieś przepisy prawa, z których wynik jak sprawa powinna być załatwiona w takiej sytuacji ?

Czy opcja Allegro Polecony InPost była wśród oferowanych przez Ciebie sposobów wysyłki i kupujący wybrał ją spośród pozostałych?
Jeśli tak, to przecież Ty odpowiadasz za przesyłkę do momentu, aż kupujący ją otrzyma.

Wybór spośród np. Poczta, Inpost, DPD nie jest wyborem kupującego.
Dopiero sytuacja, gdyby zdecydował się np. wybrać DHL, UPS itp. przestajesz ponosić odpowiedzialność za paczkę w momencie przekazania kurierowi, gdyż na wybór tego kuriera miał wpływ kupujący.

Nie ma czegoś takiego jak zawieranie umowy przesyłki w imieniu kupującego.

Według Ciebie jeśli paczka zaginie, to Ty twierdzisz "przecież wysłałem" i to kupujący jest winny sytuacji i jest w plecy ileś PLN?

Zerknij na art. 548 § 3 Kodeksu cywilnego.

Pozdrawiam

Powrót