Zwrot przez wierzyciela wpłaconej kwoty - jaki termin?

• Autor wątku Autor wątku Po-Tem
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Po-Tem

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Witam,

Wierzyciel (Intrum Justitia) zagroził mi zajęciem ruchomości więc umówiłem się z komornikiem na spłatę wierzytelności w ratach i jedną ratę wpłaciłem. Już po tym fakcie dostałem decyzję sądu o utracie mocy nakazu zapłaty, na podstawie którego Intrum Justitia mnie windykowało.

Na podstawie jakich przepisów i w jakim terminie Intrum Justistia powinno mi zwrócić wpłaconą kwotę?

Korf, proszę Cię... czy trolling to Twoja pasja??

Postanowienie, decyzja - synonimy

Znasz odpowiedź na moje pytanie z pierwszego posta? Nie? To zajmij się czymś pożytecznym.

Jesteś niegrzeczny. Różnica jest istotna, tak jak treść postanowienia. (n.p. utrata mocy i rozpoznanie przez SR) Ustalenie stanu faktycznego nazywasz trollingiem, więc niech tak pozostanie.

"utrata mocy w całości" i przekazanie do rozpoznania SR

Nie zamierzam Ci doradzać. Twoja arogancja, ignorancja, nie szanowanie wolontariuszy, obrażanie, to ciut za dużo, jak na takiego "trolla" jak ja. W poprzednich Twoich tematach zachowywałeś się podobnie. Żegnam.

Korfie, nie przekonałeś mnie, że znasz odpowiedź na moje pytanie :D

Dla ciebie to mam już tylko niecenzuralne słowa, Grzeszczyk, a więc netetykieta cię chroni ;)

Odpowiedź Korfa uważam za bufonadę. Z jego stażem i doświadczeniem na forum i, być może, prawniczym wykształceniem, na pewno doskonale wie, że w sprawach windykacyjnych sąd orzeka w formie postanowień, do tego napisałem, że nakaz zapłaty utracił moc. Czepnął się słowa "decyzja" jak gimnazjalista błędu ortograficznego :D Jego odpowiedź to taki prztyczek w nos dla laika, a nie żadne "ustalanie stanu faktyczego".

Przepraszam, ale nie mam cierpliwości do takich zabaw. Nie wiesz, nie pisz, a jak chcesz precyzji to napisz wprost.

Ostatnia edycja:
Po-Tem napisał:
Na podstawie jakich przepisów i w jakim terminie Intrum Justistia powinno mi zwrócić wpłaconą kwotę?
Możesz wezwać do zapłaty nawet dziś rano. Efekt chyba znasz. Masz spadać - taka będzie odpowiedź z Intrum, jeśliby ją streścić krótko. I w tym momencie nic więcej nie zrobisz. Nawet jak wniesiesz pozew o zapłatę, to będzie on odrzucony. Pamiętaj - odrzucony, ale nie oddalone powództwo. Po prostu Intrum wskaże że sprawa o roszczenie z tego stosunku prawnego się już toczy i sąd pozew odrzuci.
Dopiero formalne zakończenie tej sprawy czyli oddalenie powództwa bądź umorzenie postępowania (np. z uwagi na nieuzupełnienie braków) czy też cofnięcie pozwu sprawi, że dostaniesz zielone światło na wniesienie powództwa o zapłatę.

Dzięki za odpowiedź :)

A co z wpisem do KRD BIG? Pewnie podobna sytuacja? Trzeba czekać na rostrzygnięcie?

Ostatnia edycja:
Jeśli cofną pozew bez zrzeczenia się roszczenia to mogą wpisywać. Jedyne co możesz zrobić to próbować pozwu o ustalenie nieistnienia stosunku prawnego.
Przy oddaleniu - po 21 dniach od daty prawomocności wpis ma zniknąć. Później idziesz drogą sankcji karnych określonych w ustawie

Powrót