zwrot renty rodzinnej a Urząd Skarbowy

• Autor wątku Autor wątku rosi110
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosi110

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam
Mam pytanie, ZUS wystąpił o zwrot nienal. pobr.renty za okres w 2008r. noi ok,postanowiłam ze zwróce pierniądze,ale jak wiadomo kwota do zwrotu to kwota brutto czyli z podatkiem który otrzymał US,moje pytanie brzmi:

czy mozna jakoś odzyskać ten podatek który niejako zapłace dwa razy?
Jak to można zrobić biorąc pod uwagę ze to był rok 2008?

Prosze o odpowiedz

Jak oddasz pieniądze ZUSowi będziesz mógł odliczyć je od dochodu.

A kiedy i w jaki sposób będe je mogła odliczyć? skad mam wziąść "podkładke" dla US ze takie coś zpłaciłam i w którym roku mam to zrobić tzn w rozliczeniu za który rok mam to zrobić. Prosze o podpowiedz.

1.W rozliczeniu rocznym za rok, w którym zwrócisz nadpłatę.
2.Dowód wpłaty, przelew itp

I wtedy dochod za 2010r (bo w tym roku to zpłace) będe musialam pomniejszyc czy powiekszyc o ta kwote zpłaty?

"odliczyć" to znaczy pomniejszyć

Zadam to pytanie jeszcze w tym wątku, może ktoś mi pomoże:
Witam.
Chciałabym zapytać w której rubryce PIT 37 lub ewentualnie na jakim załączniku należy rozliczyć "Kwotę dokonanego w roku podatkowym zwrotu o którym mowa w art. 34 ustawy, nieuwzględnionej przy poborze zaliczek przez organ rentowy" (czyli kwotę zwróconej renty) wykazaną w pozycji 37 PIT 11 który otrzymałam z ZUS?

A bardziej przystępnie chodzi mi o to, że w 2009 r. musiałam oddać kwotę niesłusznie pobranej renty. No i to zrobiłam tylko teraz muszę się rozliczyć z jakgdyby podwójnie zapłaconego podatku i nie wiem w jaki sposób wykazać to na PIT 37.
Z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

Powrót