Zwrot renty rodzinnej

• Autor wątku Autor wątku rafko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Mam problem, ZUS domaga się ode mnie zwrotu bagatela ponad 11 000zl. Sprawa wygląda tak iż zapisywałem się do szkoły policealnej, po czym zostawałem skreślany z listy za nieobecność, w tym okresie pracowałem i ciężko było pogodzić jedno z drugim. Założyłem już z góry, ze oni te pieniądze ode mnie ściągną. Chodzi jednak o to, ze dostawałem polowe renty, druga polowa przysługiwała mojej siostrze, która uczy się do tej pory. Moje pytanie brzmi czy jest szansa na zmniejszenie tej (dla mnie na chwile obecna ogromnej) kwoty, o sumę jaka w tym czasie należała by się mojej siostrze, oczywiście za jej przyzwoleniem. Jedyne co mogę im zapłacić to te 5% różnicy jaka jest miedzy suma wypłacanej renty dla jednej a dla dwóch osób i ewentualne odsetki od tej kwoty, a nie jak oni policzyli od tych 11 tys.
Proszę o odpowiedz, bardzo zależy mi na czasie gdyż muszę niebawem napisać odwołanie do ich decyzji.

Nie ma takiej możliwości. Proszę poszukać na forum - szerzej wypowiadano się już na ten temat.

Mozliwosc taka jest i jak najbardziej dziala, udalo mi sie dzis skontaktowac z osoba, ktora bardzo podobna sprawe wygrala w sadzie z ZUS. Chcialem tylko fachowej porady jak sie do tego zabrac. Prosze o wypowiedz osoby, ktore mialy podobne przejscia.
Ps. Droga Moreno, szukalem na forum jest pare przyblizonych sytuacji, ale nie dokladnie o to mi chodzi, jeli miala bys mozliwosc i chec wkleic w odpowiedzi linki z tymi postami bede niezmiernie wdzieczny. ;)

Powrót