Zwrot rezerwacji

• Autor wątku Autor wątku Tom525
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tom525

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Chciałem kupić stary dom do remontu, wszystko było ok, wpłaciłem rezerwację, a formalnościami zajmował się agent nieruchomośc. Podczas wybierania zaświadczenia o braku osób zameldowanych okazało się, że jest tam zameldowana jedna osoba, o której wczesniej nie byłem poinformowany, a sama włascicielka twierdzi, że nie wiedziała, gdyż prawnik który prowadził jej sprawę przejęcia przez nią tego domu podobno jej o tym nie poinformował. Włascicielka zobowiązała się wymeldować tą osobę, i poczyniła ku temu kroki, ale od lutego do teraz nie udało się tej osoby wymeldować, pomimo tego, ze nie mieszka tam od lat. I teraz pytanie, czy jest możliwość odzyskania tych pieniędzy, umowa przedwstępna nie była spisywana, tylko ta wpłata rezerwacyjna, i czy mogę bez konsekwencji zrezygnować, bo zmieniła mi się sytuacja. A do tej pory jednak czekałem na to wymeldowanie. Z góry dziękuję za pomoc.
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Nie da się na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć nie znając umowy z pośrednikiem, na rzecz którego wpłacił Pan tę kwotę. Nie wiadomo z czego wynika ta konkretna kwota i co dokładnie wg umowy znaczy "rezerwacja". Nie napisał Pan czy umowa z pośrednikiem nadal obowiązuje, czy może została wypowiedziana.

Byrhtnoth napisał:
Nie da się na to pytanie jednoznacznie odpowiedzieć nie znając umowy z pośrednikiem, na rzecz którego wpłacił Pan tę kwotę. Nie wiadomo z czego wynika ta konkretna kwota i co dokładnie wg umowy znaczy "rezerwacja". Nie napisał Pan czy umowa z pośrednikiem nadal obowiązuje, czy może została wypowiedziana.

Nie podpisywaliśmy umowy z pośrednikiem, z tego powodu, że mam tam daleko. Chociaż pośrednik proponował umowę. Dom obejrzał mi znajomy, a z tego co zapewniała włascicielka miało nie być zadnych lokatorów. Jakiś miesiąc temu kontaktował się ze mną pośrednik, i informował mnie, że procedura wymeldowania jeszcze trwa, a teraz trochę pozmieniały mi się plany życiowe, i nie wiem czy ewentualnie jest sens próbować to odzyskać, czy dać sobie spokój.

Dobrze ale w takim razie skąd ta kwota, komu została wpłacona i za jakie czynności, kto ostatecznie miał otrzymać te środki - właścicielka czy pośrednik. Z tego co Pan pisze zawarł Pan umowę, choć nie w formie pisemnej. Prawdopodobnie była to kwota na rzecz pośrednika za wycofanie tej konkretnej oferty z "obiegu" niejako zapewniając Panu wyłączność. Jednak standardowo w przypadku gdy transakcja nie dojdzie do skutku ta kwota powinna być zwrócona przez biuro nieruchomości. Szczególnie w tym przypadku gdy sprzedający nie przekazał kompletu informacji odnośnie osób zameldowanych. W przypadku gdyby posiadał Pan informacje o zameldowaniu mógłby Pan nie zdecydować się na zakup. Jeżeli tak jest - można ubiegać się o zwrot - szczególnie, że umowa nie wyłącza możliwości zwrotu w takich sytuacjach. Można zacząć od wypowiedzenia umowy pośrednictwa oraz wyznaczenia terminu na zwrot. W przypadku negatywnej opowiedzi pomóc może lokalny rzecznik konsumentów.

Jest tak jak piszesz, i wiem, że jest to ustna forma umowy, tylko nie wiem jak interpretować ten fragment " rezerwacja bezzwrotna na poczet zakupu..." A angażować prawnika do takiej kwoty, to też mija się z celem.

Tom525 napisał:
tylko nie wiem jak interpretować ten fragment "rezerwacja bezzwrotna na poczet zakupu..."
Cały ten zapis jest niejasny - wnioskując z treści przelewu przypuszczalnie kwota wpłacona tytułem rezerwacji miała być przeznaczona finalnie dla sprzedawcy jako część ceny nabycia gdy faktycznie umowa dojdzie do skutku. Jednak umowa do skutku nie doszła. Nie napisał Pan czy były ustalane np. poprzez email, komunikator czy smsem jakieś warunki odnośnie tej opłaty czy szerzej pośrednictwa oraz czy faktycznie pośrednik wykonał po wpłacie jakieś czynności a także skąd w ogóle wzięła się taka a nie inna kwota.

Tak, ta kwota miała być wliczona w cenę nieruchomości, pośrednik po wpłacie tej zaliczki zaczął organizować wszystkie formalności, wszystko było załatwione, padanie z terminem aktu notarialnego, a ostatnim było własnie zasiarczenia o braku osób zameldowanych. I jak tylko okazało się, ze jest tam zameldowana osoba, skontaktował się ze mną, aby dopytać co dalej. Stwierdził, ze włascicielka może znacząco zejść z ceny, ale nie za bardzo chciałem, nie mam warunkowe aby osobiście zajmować się wymeldowaniem, więc własciciel zobowiązał się sam tą osobę wymeldować. Kroki jakieś ku temu zostały podjęte, ale nie mogli zlokalizować tej osoby, gdyż przebywa od lat za granicą, urzędnicy z tamtejszej gminy byli tam w celu faktycznego sprawdzenia czy nikt nie mieszka, i nie wiem dla czego to trwa prawie rok. I dalej nie wiadomo kiedy koniec. A teraz to mi się plany zmieniły. Kwota 8tys to procent od ceny, nie pamiętam jak to było liczone, mam SMS-y z pośrednikiem, ale one tutaj nic nie wniosą nowego, oraz jest faktura za ten przelew.

Problemem jest brak umowy ani ustawy, która by regulowała przypadki zwrotu opłaty ale być może trzeba by się oprzeć na bezpodstawnym wzbogaceniu. W takiej sytuacji można zacząć od pisma do pośrednika a potem ewentualnie rzecznik konsumentów.

Byrhtnoth napisał:
Problemem jest brak umowy ani ustawy, która by regulowała przypadki zwrotu opłaty ale być może trzeba by się oprzeć na bezpodstawnym wzbogaceniu. W takiej sytuacji można zacząć od pisma do pośrednika a potem ewentualnie rzecznik konsumentów.
Mam, jeszcze jedno pytanie do Ciebie, odnośnie tego tematu, a jesli zrezygnuję z zakupu tej nieruchomości, to czy mogę się spodziewać jakichś roszczeń od sprzedającego, umowy notarialnej przedwstępnej nie było, tylko między sobą się umówiliśmy na to, że będę czekał na to wymeldowanie, a to trwa już rok, plany życiowe mi się zmieniły. I muszę zrezygnować.

Sprzedający musiałby wykazać istnienie ustnej umowy przedwstępnej, zawinienie Pana w niezawarciu umowy przyrzeczonej oraz szkodę w zakresie ujemnego interesu umowy - to z art. 390 kc albo bezprawność działania - to z art. 415 kc. Nic Pan nie pisze o kosztach jakie poniósł sprzedający więc na ten moment nie wygląda na to by roszczenie istniało. Bezprawności w ogóle nie widzę w tym przypadku - odmowa zawarcia umowy nie stanowi czynu niedozwolonego.

Koszty pewnie sprzedający jakieś poniósł, ponieważ procedurę wymeldowania prowadzi prawnik podobno. A co do ustnej umowy przedwstępnej, to ja z włascicielką tej nieruchomości kontaktu nie miałem, kontaktowała się z nią agentka nieruchomości. I to przez nią wymieniane były wszystkie informacje. Jedynie ustaliliśmy jak wyżej, że czekam aż wymeldują ta osobę, ale to też nie osobiście z włascicielką, a za pośrednictwem agentki. Więc nie wiem jak to zinterpretować.

Tom525 napisał:
Koszty pewnie sprzedający jakieś poniósł, ponieważ procedurę wymeldowania prowadzi prawnik podobno.
Moim zdaniem taki koszt się nie kwalifikuje ponieważ nie był poniesiony w związku z zawarciem ustnej umowy przedwstępnej - o ile nawet uznać w ogóle takowa była. Koszt poniósł sprzedający już po jej zawarciu - o ile była zawarta.
Tom525 napisał:
A co do ustnej umowy przedwstępnej, to ja z włascicielką tej nieruchomości kontaktu nie miałem, kontaktowała się z nią agentka nieruchomości.
Tym bardziej mam wątpliwości co do istnienia umowy przedwstępnej, chyba że upoważnił Pan do jej zawarcia agentkę nieruchomości.

Byrhtnoth napisał:
Moim zdaniem taki koszt się nie kwalifikuje ponieważ nie był poniesiony w związku z zawarciem ustnej umowy przedwstępnej - o ile nawet uznać w ogóle takowa była. Koszt poniósł sprzedający już po jej zawarciu - o ile była zawarta.

Tym bardziej mam wątpliwości co do istnienia umowy przedwstępnej, chyba że upoważnił Pan do jej zawarcia agentkę nieruchomości.
Przepraszam, za natarczywość, ale czy mógłbyś wypowiedzieć się w moim innym watku, odnośnie problemu z motocyklem, prawo karne. Bo potrzebuję opinii, jak na to patrzeć.

Ale jeżeli jest właściciel to właściciel może wymeldować wszystkie osoby

Fabiola2022 napisał:
Ale jeżeli jest właściciel to właściciel może wymeldować wszystkie osoby
To prawda, podobno, ale problem już nie aktualny, trochę pokręcona była historia z tym domem, zrezygnowałem, rok czekania to za długo, a sprawa dalej była w martwym punkcie.oczywiście rezerwacja ktora została wpłacona przepadła na rzecz biura nieruchomości. Za to przez święta urodził mi się nowy problem, i potrzebował bym zdania kogoś kto bardziej się zna, jest opisany tutaj na forum.

Ostatnia edycja:
Powrót