Zwrot towaru Allegro

• Autor wątku Autor wątku szymon009977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon009977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Sprzedał nie dawno telefon na allegro za kwotę 600zł.
Telefon był w ładnym stanie,nie miał żadnych uszkodzeń itp jedynie jakieś tam rysy(wiadomo,telefon nie był nowy) ale na wyświetlaczu nie było żadnych rys bo była od nowości folia.
Pewien pan kupił ode mnie telefon na allegro i wybrał wysyłkę pobraniową.Zapytał czy jest możliwość wysyłki z możliwością sprawdzenia,oczywiście zgodziłem się bo nie miałem nic do ukrycia.
Telefon wysłałem następnego dnia i dotarł on do kupującego.
Po 11 dniach ten właśnie pan zażądał zwrotu pieniędzy ponieważ jak stwierdził na ekranie jest rysa i jakieś pęknięcie na obudowie.Po odebraniu przesyłki nie było żadnych problemów,wiadomości itp dopiero po tych 11 dniach napisał.
Jestem pewien,że telefon nie miał żadnych uszkodzeń w czasie wysyłki.
Zdaje mi się po prostu że koleś chce mnie wykiwać.
Dodam,że jestem osobą prywatną,nie mam żadnej działalności itp oraz telefon został wylicytowany a nie kupiony prze "Kup Teraz".
Czy mam obowiązek zwrócić pieniądze tej osobie?

Ostatnia edycja:
Rozpatrzyć reklamacje?
Co dokładniej masz na myśli?

cedwah napisał:
art. 556, 556[1], 560, 561 kodeksu cywilnego

Tylko,że nie ma tu żadnej informacji co jeśli towar został wysłany sprawny a osoba która go kupiła twierdzi iż jest uszkodzony.
Mi zdaje się,że telefon upadł gościowi i chce po prostu mi zwrócić twierdząc że gdy go odebrał był uszkodzony.
Jeśli byłby uszkodzony to nie odebrał by po prostu paczki(była z możliwością sprawdzenia) i napisał od razu wiadomość do mnie a zrobił to dopiero po 11 dniach...
Gość straszy mnie,że zgłosi sprawę na allegro i policje i sam nie wiem co z tym robić...

Policja nie zajmuje się reklamacjami. Kupujący ma prawo reklamować telefon. Jeśli otrzymasz reklamacje i telefon musisz ocenić przyczynę powstania wady (niezgodności) i uznać reklamacje lub nie.

Powrót