Zwrot towaru bez PARAGONU

• Autor wątku Autor wątku xangelx24
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xangelx24

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Dzień dobry!

Mam nadzieję, że ktoś mi pomoże.

Otóż jestem sprzedawcą na allegro.
Dnia 21.02.2014r Pani zakupiła u mnie 3 szt.piżam
Dzisiaj czyli 12.03.2014r. otrzymuję od niej taką wiadomość:

Witam
kupiłam ostanio w Waszym sklepie 3 piżamy - 2 damskie i 1 męską
zdązyłam już wystawić pozytywny komentarz
niestety jak sie okazało, zbyt wcześnie.

czuje sie oszukana, bo w ofecie i na metce piżam jest napisane, że wyprodukowano ze 100% bawełny
niestety materiał z którego sa wykonane piżamy, może kiedyś leżał na belach bawełny, ale to by było tyle, jesli chodzi o prawde.

z przykrością stwierdzam, ze piżamy są nie do noszenia!
materiałowi z którego sa wykonane bliżej do plastiku
miałam wrażenie, że mam na sobie worek foliowy!!!

gdy pieniadze wpłyną na konto odeślę wadliwy towar.

od razu uprzedzam, że w przyadku niewypełnienia powyższego zadania
skieruję sprawę do allego a także do Rzeczniak Praw Konsumenta

Zaznaczam że klientka, nie ma paragonu - piżamy są wyprane, nie zawierają metek, oraz są bez oryginalnych opakowań.

Czy wobec tego musze przyjąc zwrot czy mam prawo do jej odstąpienia.

Piżamy kupuje w hurtowni, piżamy mają metki z opisem 100% bawełna.
Sprzedaje na allegro od 3 lat i pierwszy raz zdarza mi sie taki przypadek.

Bardzo proszę o pomoc.

Skąd wiesz, że nie ma paragonu? I jaki ma to związek ze sprawą?

Z maila, który tu wklejasz, w ogóle nie wynika co ta Pani chce zrobić i na co się powołuje. Można się tylko domyślać, że albo reklamuje niezgodność towaru z umową, albo chce od umowy odstąpić. Tak czy inaczej to ona musi na swój koszt przesłać Ci towar wraz ze swoimi żądaniami, a dopiero wtedy masz obowiązek się do tego ustosunkować.

Polecam: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/57401-poradnik-konsumenta-przeczytaj.html

A jak mam to sprawdzic ?Zapewne każdy sugeruje się składem z metki.
Musiałbym dać materiał do ekspretyzy.

Data zakupu 21.02.2014r
a dzisiaj jest 12.03.2014r

Tak mi napisała odnośnie paragonu.

Witam
niestety opakowana jest tylko jedna piżama
2 damaskie rozpakowałam i wyprałam w płynie do płukania, bo aż strzelały od tej sztuczności jak sie koło nich przechodziło
liczyłam na to, ze to coś pomoze, ale niestety z plastiku bawełny sie nie da zrobić.
paragonu tez nie mam bo nie zbieram śmieci.
i od razu uprzedzam, ze nie mam obowiązku zachowywania paragonu, bo fakt sprzedaży jest wystarczająco udokumentowany na allegro i faktem przelania pieniędzy na konto.
a Wasze fiskalne rozliczenia są Waszą wewnętrzną sprawą
pozdrawiam.

Sprzedajesz i nie wiesz jak w sprawdzić skład tkaniny? Weź nitkę i przypal

cedwah napisał:
Sprzedajesz i nie wiesz jak w sprawdzić skład tkaniny? Weź nitkę i przypal

Nie mam tych piżam już na stanie. więc nie mam mozliwości sprawdzenia.
Oczekuje pomocy PRAWNEJ co w tym przypadku zrobic.
skoro mineło 10 dni od dnia zakupu oraz otrzymania towaru, piżamy nie posiadają oryginalnych opakowań ani metek i zostały wyprane!

Jeśli nie są z bawełny i dostaniesz je wraz z pismem, że są niezgodne z umową to masz obowiązek wydać zgodne z umową lub zwrócić wszystkie koszty kupującej. Akurat to czy je prała, jeśli to rzeczywiście bubel, nie ma większego znaczenia. Piżama służy do noszenia jej i prania.

Nawet jeżeli okazało sie że nie są bawełniane w co wątpie - to klientka to stweirdziła po 19 dniach ? Może i je nosiła i ja mam w tym przypadku zwrócic jej koszta a ona mi towar ?
Zakupy na odległośc.
To po rozpakowaniu piżamki nie wyczuła - jak ona twierdzi ze to nie bawełna , że to nie bawełna ?
Mi żadne prawa nie przysługują?

Odstąpić w terminie 10-dniowym nie może, bo już minął - chyba, że nie została skutecznie poinformowana o tym uprawnieniu (wtedy termin rozciąga się do 3 m-cy). Może reklamować i żądać zwrotu pieniędzy, bo wymiana ani naprawa nie są możliwe - aktualizuje się więc uprawnienie do odstąpienia od umowy. Jeśli skład tkaniny nie odpowiada metce, to żądanie będzie uzasadnione i należy dokonać zwrotu wszystkich kosztów. Przy odbiorze przesyłki radzę sprawdzić jej zawartość i zaprotokółować.

Ostatnia edycja:
a ile jest dni na reklamacje?

Zaznaczę iż mam sklep internetowy.

Skoro bym znała to bym nie prosila o pomoc tu na forum.

Ciekawe czy Ty znasz wszystkie przepisy prawne? - bo widze że tu każdy pisze co innego i nie ma dobitnej odpowiedzi.

Skoro w poradniku pisze, że klient ma 10 dni na zwrot a 14 dni na reklamacje a tu ewidentnie ten termin upłynął to wobec tego dlaczego mam oddać pieniądze za towar wyprany, bez paragonu i bez oryginalnego opakowania.
Nie wiem co mam tej Pani napisać.

xangelx24 napisał:
Ciekawe czy Ty znasz wszystkie przepisy prawne? - bo widze że tu każdy pisze co innego i nie ma dobitnej odpowiedzi.

Wskażesz te różne odpowiedzi? Bo dostałaś dwie identyczne. Jeśli sprzedałaś bubel to masz obowiązek zwrócić za niego pieniądze. I ze cztery razy dostałaś link do strony, która opisuje co może klient i sprzedawca w trakcie takiego sporu. W czym jeszcze Ci pomóc? W zrozumieniu, że nabijanie w butelkę nie przejdzie w świetle przepisów? Zawsze kupująca może oskarżyć Cię o celowe oszustwo (kodeks karny), tak wolisz rozwiązać tę sprawę?

Przeczytaj ten poradnik dokładniej, kto ma te 14 dni i na co.

Powrót