zwrot towaru-czy ja ponoszę koszty przesyłki?

• Autor wątku Autor wątku monika101010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika101010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,
Mam pewne pytanie dotyczące zwrotu towaru. Zamówiłam na allegro niebieski namiocik dla dziecka, od razu zapłaciłam za towar wraz z przesyłką. Jednak po ok. 30 min. zorientowałam się, iż na stronie wystawionego przedmiotu była informacja, iż niebieskiego koloru już nie ma, jest tylko różowy. Z racji tego, że namiocik był dla chłopca od razu wysłałam informację do sprzedawcy iż rezygnuję z zakupu i chciałabym zwrotu pieniędzy (tego samego dnia zamówiłam identyczny namiocik u innego sprzedawcy- również poinformowałam o tym fakcie opisywanego przeze mnie sprzedawcę). Następnego dnia rano próbowałam się dodzwonić do sprzedawcy i poinformować go jeszcze aby namiotu nie wysyłał, jednak nie odbierał telefonu. Napisałam jeszcze raz informację, z prośbą aby zwrócił mi pieniądze, jednak po jakimś czasie dostałam wiadomość, że mają jednak niebieski kolor (nie umieścili poprawek na stronie z przedmiotem) i towar już mi wysłali. Na moje pytanie, dlaczego nikt telefonu nie odbierał (dzwoniłam kilka razy) odpowiedział, że nie muszą odbierać telefonów a kontaktem są maile. Oczywiście od razu poinformowałam go iż namiot odeślę z powrotem i tak też zrobiłam, tylko, że zwrotu pieniędzy otrzyamałam tylko za sam namiot. Nie otrzymałam zwrotu za ich przesyłkę do mnie (14 zł) ani za przesyłkę , którą ja im wysłałam. W związku z tą całą sytuacją czy faktycznie sprzedawca nie musi mi zwracać pieniędzy za koszty przesyłki? Pisałam do niego przecież i dzwoniłam aby mi nie wysyłał a mimo to zrobił i ja poniosłam koszty za jego błędy.

Pytałem czy sprzedawca potwierdził, że otrzymał od Ciebie e-maila z odstąpieniem. Czy w ogóle sprzedawca dopuścił taką formę składnia oświadczeń o odstąpieniu? (ustawa wymaga formy pisemnej)

cedwah napisał:
Pytałem czy sprzedawca potwierdził, że otrzymał od Ciebie e-maila z odstąpieniem. Czy w ogóle sprzedawca dopuścił taką formę składnia oświadczeń o odstąpieniu? (ustawa wymaga formy pisemnej)

napisał tylko : " Witam mamy niebieski wyslę taki wczraj przyszla nam dostawa ",

ja napisałam mu po raz kolejny :
"Bardzo proszę namiotu nie wysyłać. Wczoraj zamówiłam w innym sklepie
niebieski, jak tylko zauważyłam, że u Państwa jest tylko różowy.
Rezygnuję z zakupu.
Przepraszam bardzo za utrudnienia i proszę o zwrot kosztów za namiot i
przesyłkę namiotu." ,
w międzyczasie dzwoniłam do niego kilka razy aby nie wysyłał towaru ( nikt nie odbierał telefonu)

potem otrzymałam odpowiedź: "towar zostal juz wyslany ......"

Podepnę się pod temat jeśli można.

Mam pytanie odnośnie zwracania kosztów wysyłki, bo to że sprzedawca ma pokryć koszt dostarczenia przesyłki to jest jasne, ale jak jest z kosztem zwrotu. Na Allegro jest napisane "Jako kupujący pokrywasz koszt odesłania przedmiotu do sprzedającego, on natomiast oprócz ceny przedmiotu musi zwrócić Tobie koszt pierwszej wysyłki."
Natomiast na jednej ze stron Konsumenci XXI wieku jest napisane "Jeżeli handlowiec chce, aby to klient, który zmienił zdanie, ponosił koszty zwrotu towaru, musi wyraźnie poinformować o tym konsumenta przed zakupem, w przeciwnym razie sam poniesie koszty takiego zwrotu..." dodatkowo sprzedawca ponoć zwraca koszt dostawy nie w wysokości, którą wyprał klient tylko w najniższej dostępnej na aukcji, tzn. jeśli były opcje: list za 5 zł i paczka za 12 zł i klient wybrał paczkę to sprzedawca i tak ma prawo zwrócić tylko 5?
Więc jak to w końcu jest?

Ostatnia edycja:
do @babakut: Sprzedawca zwraca cenę i najniższy koszt rejestrowanej wysyłki do konsumenta (nierejestrowanej nie powinien mieć w ofercie dla konsumenta)

do @ monika101010: nie odpowiedziałaś na moje pytanie z #4

cedwah napisał:
do @babakut: Sprzedawca zwraca cenę i najniższy koszt rejestrowanej wysyłki do konsumenta (nierejestrowanej nie powinien mieć w ofercie dla konsumenta)

do @ monika101010: nie odpowiedziałaś na moje pytanie z #4

Znalazłem już pełną odpowiedź.

"Art. 34. 1. Konsument ma obowiązek zwrócić rzecz przedsiębiorcy lub przekazać ją osobie upoważnionej przez przed-
siębiorcę do odbioru niezwłocznie, jednak nie później niż 14 dni od dnia, w którym odstąpił od umowy, chyba że przedsię-
biorca zaproponował, że sam odbierze rzecz. Do zachowania terminu wystarczy odesłanie rzeczy przed jego upływem.
2. Konsument ponosi tylko bezpośrednie koszty zwrotu rzeczy, chyba że przedsiębiorca zgodził się je ponieść lub nie
poinformował konsumenta o konieczności poniesienia tych kosztów.
"

Czyli to prawda, że jak nie ma w regulaminie czy w opisie aukcji wzmianki o niepokrywaniu kosztów zwrotu to konsument ma prawo domagać się zwrotu od przedsiębiorcy.

Tak, ale informacji o pokrywaniu kosztów zwrotu.

babakut napisał:
"Jeżeli handlowiec chce, aby to klient, który zmienił zdanie, ponosił koszty zwrotu towaru, musi wyraźnie poinformować o tym konsumenta przed zakupem, w przeciwnym razie sam poniesie koszty takiego zwrotu..."

Zgadza się, jeśli Cię o tym nie poinformował to zwraca również koszty zwrotu.

cedwah napisał:
Tak, ale informacji o pokrywaniu kosztów zwrotu.

Tego właśnie dotyczyło przede wszystkim moje pytanie, bo w regulaminie Allegro nie ma o tym wzmianki (a dokładniej możliwości pokrycia kosztów zwrotu przez sprzedającego), przynajmniej mi gdzieś to umknęło.

cedwah napisał:

potwiedził iż otrzymał, w jego regulaminie dopuszcza zwrot towaru bez podania przyczyny oraz zaznaczył, że w przypadku odstąpienia umowy to konsument płaci za odesłanie towaru.
Czyli powinien mi jeszcze zwrócić pieniądze za wysyłkę do mnie?

babakut napisał:
Tego właśnie dotyczyło przede wszystkim moje pytanie, bo w regulaminie Allegro nie ma o tym wzmianki (a dokładniej możliwości pokrycia kosztów zwrotu przez sprzedającego), przynajmniej mi gdzieś to umknęło.

Z dniem 25 grudnia w aukcjach allegro pojawiła się dodatkowa zakładka na regulamin "Informacje od sprzedającego", gdzie sprzedawca powinien zawrzeć wszelkie informacje, do których obliguje go nowa ustawa konsumencka. Ponadto informacje tam zawarte zostają klientowi wysłane w formie pdf przez serwis allegro jako jeden z etapów złożenia zamówienia. Sprawdź więc, czy taka informacja do Ciebie dotarła. Jeśli dokonałaś zakupu PRZED 25 grudnia wówczas sprzedający powinien zwrócić Ci koszty towaru + koszt wysyłki taki, jaki faktycznie poniosłać

monika101010 napisał:
potwiedził iż otrzymał
jeśli potwierdził, że otrzymał Twoje oświadczenie, a później wysłał, to spełnił świadczenie niezamówione i powinien zwrócić wszystkie koszty.

Powrót