Zwrot towaru gra planszowa

• Autor wątku Autor wątku gryplanszowe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gryplanszowe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Dzień dobry,
prowadzę sklep internetowy z grami planszowymi. Każda otrzymana od dystrybutora gra posiada oryginalne opakowanie ofoliowane termokurczliwie, wiedzą Państwo o czym mówię.

Wczoraj otrzymaliśmy zwrot gry rozpakowanej bez ww. folii. Klient twierdzi że zgodnie z Ustawą ma prawo zwrócić towar pełnowartościowy do 10 dni, przy czym wg. niego towar może być użytkowany w granicach zwykłego zarządu. A przy grze planszowej rozpakowanie, zerwanie folii i otwarcie gry jest zwykłym zarządem.

Chciałbym poznać jaka jest prawidłowa interpretacja przepisów, dotąd przyjmowaliśmy zwroty ale opakowań nienaruszonych, nikt nie chciał zwrócić gry w którą sobie pograł. Jeśli przyjmiemy tę grę do zwrotu to jak mamy ją sprzedać, bez oryginalnej folii nie jest już produktem pełnowartościowym i następny klient który otrzyma grę bez folii wystawi nam negatywną opinię. Oznacza to że grę musielibyśmy sprzedać jako używaną. Czy w związku z tym możemy zażądać od konsumenta który grę zwraca pokrycie ubytków w wartości towaru? W jaki sposób?

Dziękuje za wszelkie odpowiedzi.
Marian

gryplanszowe napisał:
Chciałbym poznać jaka jest prawidłowa interpretacja przepisów,

Jeżeli sprawdzenie gry wymagało zerwania folii, to w mojej ocenie nie przekroczono granic tzw. zwykłego zarządu. Klient (kupujący na odległość) ma prawo otworzyć towar i sprawdzić, czy wszystko działa. Jeżeli opakowanie jest takie, że otwarcie wymaga jego zniszczenia, to jak dla mnie to ryzyko sprzedającego, że w takim opakowaniu sprzedaje towar.

Poczytaj art. 7

http://forumprawne.org/prawa-konsum...o-odpowiedzialnosci-za-szkode.html#post787329

Jak wspomniałem, przepisy znam, natomiast co innego otworzyć opakowanie z butami a co innego zafoliowaną grę planszową. Jakby nie patrzeć nie mogę już tej gry sprzedać jako nowej, dystrybutor też mi jej nie przyjmie i w efekcie zarząd rzeczą spowodował spadek jej wartości, więc klient nie zwraca tego co otrzymał ale produkt o mniejszej wartości rynkowej.

Pozostaje obniżyć cenę, albo zrezygnować ze sprzedaży na odległość.

Mirr napisał:
Pozostaje obniżyć cenę, albo zrezygnować ze sprzedaży na odległość.

Według ustawy jeżeli zwrócony towar posiada mniejszą wartość aniżeli sprzedany kupujący jest zobowiązany pokryć koszty doprowadzenia towaru do stanu sprzed sprzedaży.

Jeśli jesteś w stanie doprowadzić towar do stanu sprzed sprzedaży, to jesteś w stanie sprzedać go jako nowy, czyż nie ?

Nadal nie rozumiem problemu. Masz otwartą grę planszową. Zakładam że wróciła kompletna. Klient miał prawo ją rozpakować. Straciła na wartości, i jest to twoje ryzyko, jako prowadzącego działalność gospodarczą.
Co innego gdyby wróciła zdekompletowana - wtedy faktycznie możesz domagać się od Klienta pokrycia kosztów.

Porada: zainwestuj w maszynę do foliowania.

Zanim odpowiesz przeczytaj Ustawę, przedsiębiorcy to nie wypożyczalnie.

Weźmy przykładowo słuchawki KOSS o wartości 600zl zapakowane w plastikowy blister. Konsument chciałby zobaczyć towar i rozcina blister po czym odsyła. Towar z 600zl wartości sprzed sprzedaży jest wart 100zl, kto ma pokryć różnicę, raczej nie sprzedawca który nijak nie przyczynił się do spadku wartości towaru.

gryplanszowe napisał:
kto ma pokryć różnicę, raczej nie sprzedawca który nijak nie przyczynił się do spadku wartości towaru.

To jest właśnie ryzyko prowadzenia sprzedaży na odległość. Mało tego. Nawet w sklepie stacjonarnym sprzedawca ma obowiązek zapewnić konsumentowi warunki techniczno - organizacyjne, aby klient mógł sprawdzić kompletność oraz działanie towaru. Więc nawet gdyby klient zdecydował się na rzeczowe słuchawki, to ma prawo zażyczyć sobie ich otwarcia. Albo niech sprzedawca jedną parę wystawi bez opakowania.

gryplanszowe napisał:
Według ustawy jeżeli zwrócony towar posiada mniejszą wartość aniżeli sprzedany kupujący jest zobowiązany pokryć koszty doprowadzenia towaru do stanu sprzed sprzedaży.
Zacytuj tą ustawę która rzekomo zobowiązuje konsumenta do wypłacenia odszkodowania, gdy nie przekroczył zwykłego zarządu.

Zanim odpowiesz, zastanów się czy jesteś gotowy do sprzedaży na odległość.
Ponosisz ryzyko takiej sprzedaży, czy ci się to podoba czy nie. Jeśli chcesz go uniknąć - sprzedawaj tylko w sklepie.

Dyskusja prowadzi w pole, czyli nigdzie. Klient miał prawo zrobić co zrobił, a ty możesz na niego tylko ponarzekać i się podenerwować "stratami".
Produkt jest pakowany w blister - cóż, masz pecha. Tak jak napisał cameleonix11 - masz kolejny koszt. Takie są minusy bycia przedsiębiorcą.
Jeszcze jakieś pytania ?

Dziękuje za odpowiedzi, nie rozumiem jednak dlaczego traktują mnie Państwo jak intruza, też chciałbym mieć jakieś prawa. Kiedy klient kupuje towar i go zwraca to bez ceregieli przyjmujemy zwrot, co innego gdy ktoś robi sobie wypożyczalnię. Wynika z tego że nie warto dbać o obsługę klienta, wydajemy na call center, obsługę live i szkolenia pracowników a wystarczyłoby tę kwotę przeznaczyć na zakup gier u konkurencji, rozpakowania ich i odesłania.

Problem tylko w tym, że nie tobie oceniać, czy klient robi sobie wypożyczalnię, czy nie.
Sprzedając na odległość, akceptujesz polskie prawodawstwo, regulujące taki rodzaj działalności gospodarczej.

Klient ma prawo zwrócić towar, bez podania przyczyny, a Ty masz obowiązek towar przyjąć. Obciążyć Klienta kosztami możesz w przypadku zwrotu towaru niekompletnego, uszkodzonego, zniszczonego.
Zdjęcie folii zabezpieczającej pudełko nie kwalifikuje się do żadnej z w/w kategorii.

Ewentualne pretensje kieruj w stronę ustalających prawo.

Chciałbym odświeżyć mój wątek czy coś się zmieniło w związku ze zmianami w ustawie. Czy wciąż klient może kupić grę, rozpakować ją, pograć i odesłać.

A czy mogę obniżyć kwotę zwrotu za zmniejszenie wartości przedmiotu jeśli klient rozpakował folię zewnętrzną ale też wewnątrz np. kart, pionków itd

Przeczytałem cały wątek. Chyba faktycznie powinieneś zrezygnować z handlu.

gryplanszowe napisał:
A czy mogę obniżyć kwotę zwrotu za zmniejszenie wartości przedmiotu jeśli klient rozpakował folię zewnętrzną ale też wewnątrz np. kart, pionków itd

Możesz...ale w ewentualnym procesie będziesz musiał wykazać spadek wartości towaru.

Podaj namiary na swój sklep żebym wiedział którego unikać.

Ostatnia edycja:
Powrót