Zwrot towaru i zwrot pieniędzy za zakup jak liczyć dni

• Autor wątku Autor wątku Lo249
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lo249

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Hej. Kupiłem jedne przedmiot, 2 listopada napisałem mailowo do sprzedawcy że go zwracam i proszę o zwrot pieniędzy na konto. 6 listopada sprzedawca odebrał przedmiot. Sprzedawca ma w regulaminie taki zapis:
W przypadku odstąpienia od Umowy Sprzedawca zwraca Konsumentowi należność za zakupione produkty niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia otrzymania oświadczenia Konsumenta o odstąpieniu od Umowy.

Czyli dobrze rozumiem że czas liczy się od 2 listopada i termin na zwrot minął 16 listopada? Bo obecnie pisze ze sprzedawcą i ten mi wciska kit że 14 dni roboczych i ma czas do 27 listopada. Jak to jest?

14 dni od złożenia oświadczenia o odstąpieniu, czyli miał czas do 16 listopada.

I co teraz najlepiej zrobić w takiej sytuacji? Wezwanie do zapłaty można wysłać mailem żeby miało to jakąś że tak powiedzmy moc?

14 dni roboczych

Chodzi tutaj o kolejne dni kalendarzowe , a nie o dni robocze.

Wezwanie do zapłaty można wysłać mailem żeby miało to jakąś że tak powiedzmy moc?

W celach dowodowych najlepiej wysłać je listem poleconym za zwrotnym potwierdzeniem odbioru . Kserokopię wezwania, dowód jego nadania i otrzymane później zwrotne potwierdzenie odbioru należy zachować.

Powrót