Zwrot towaru - niezgodność zdjęć z opisem aukcji

• Autor wątku Autor wątku temeusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

temeusz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Jakiś czas temu wygrałem pewien przedmiot na allegro.. jednak okazał się on zbędnym więc wystawiłem przedmiot na allegro ponownie (licytacja - cena min. 550zł - wylicytowano na 660zł).

W zamieszczonym opisie (który uprzednio skopiowałem z poprzedniej aukcji było napisane, że przedmiot nie jest uszkodzony (chodzi o wizualne otarcie). Natomiast na załączonych przeze mnie zdjęciach było widać, że jednak przedmiot jest wytarty.

Kupujący domaga się zwrotu z racji niezgodności towaru z opisem, założył spór allegro oraz straszy policją, sądem, prokuraturą...

Moje pytanie czy w tej sytuacji gdy opis zawierał niedokładne informacje, a zdjęcia przedstawiały "stan faktyczny" przedmiotu, kupujący ma prawo domagać się zwrotu?

Liczę na szybką odpowiedź.
Pozdrawiam :rolleyes:

Na aukcji w opisie sprzedawanego przedmiotu napisałeś, że znajduje się on w dobrym stanie technicznym i wizualnym, a fotografie w moim przekonaniu, nie przedstawiają widocznych wad mechanicznych. Zresztą, skoro opis potwierdza dobry stan zarówno techniczny jak i wizualny, to klient pod tym kątem nie powinien się sugerować fotografią. Czy wady, o których mówi kupujący są przedstawione na zdjęciach z aukcji? Czy wady te zmniejszają wartość przedmiotu lub jego użyteczność?

FreeG napisał:
skoro opis potwierdza dobry stan zarówno techniczny jak i wizualny
opis raczej potwierdza tylko subiektywną ocenę co do stanu. Jeśli na zdjęciach były widoczne wady to kupujący był poinformowany o tych wadach, i nie przysługuje mu rękojmia z tego tytułu.

Powrót