Zwrot towaru (osoba fizyczna-osoba fizyczna)

• Autor wątku Autor wątku czaron87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czaron87

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam, mam 3 pary słuchawek które chciałbym sprzedać. 1 para jest używana ale w idealnym stanie zaś 2 pozostałe są całkowicie nowe nigdy nie rozpakowywane. Nie mam do nich paragonów. Nie jestem przedsiębiorcą. Zamierzam je sprzedać na odległość na allegro, mam pytanie czy jeśli ktoś kupi je ode mnie to czy taka osoba ma prawo do zwrotu? Czy gdyby po rozpakowaniu nowych zafoliowanych okazałoby się że coś z nimi jest nie tak (mam na myśli wada fabryczna) czy kupujący ma prawo je do mnie zwrócić? Kalkuluję czy opłaca mi się bawić w sprzedawanie je na odległość. Słuchawki są nowe zafoliowane i boję się że ktoś je może rozpakować poużywać sobie 2 tygodnie i potem odstąpić od umowy i odesłać je. Dla mnie wówczas wiadomo byłaby to strata bo już nie mógłbym sprzedać ich ponownie jako nowe. Będę wdzięczny za pomoc.

Przy transakcji między osobami fizycznymi nie ma prawa zwrotu, bo ktoś się rozmyślił z zakupu, chyba że strony umówią się inaczej. Natomiast pozostaje możliwość reklamowania produktu z tytułu rękojmi.

Czy mógłbyś poprzeć to co napisałeś jakimś przypisem z kodeksu cywilnego szukałem ale nie znalazłem po prostu nie potrafię tego znaleźć.

Co szukałeś?
Czego konkretnie nie mogles znalezc?

-----------------
Poza tym odpowiedzi na swoje pytania znajdziesz we wczesniejszych watkach.

Rękojmia - art. 556 kc i kolejne.
Zwrot towaru zakupionego na odległość przysługuje przy sprzedaży konsumenckiej, a tu takowej nie ma, więc chyba wszystko chyba jasne.

Powrót