Zwrot towaru podczas odrzuconej reklamacji

• Autor wątku Autor wątku loskichos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

loskichos

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
Chciałbym się dowiedzieć jakie mam drogi rozwiązania mojej sprawy.
11.01 dostałem przesyłkę z monitorem. Jak się okazało w środku, matryca była zniszczona, na co nie wskazywała przesyłka z zewnątrz. Nie posiadam protokołu sprawdzenia przy odbieraniu paczki.
13.01 nadałem przesyłkę do sprzedawcy a monitor został odebrany 16.01. Poinformowałem sprzedawcę o tym że monitor jest uszkodzony przesyłając zdjęcia oraz chcąc wymiany na sprawny ponieważ wysłali mi zniszczony przedmiot.
Reklamacja została odrzucona jako powód że to ja zniszczyłem przedmiot, posiadam świadków którzy widzieli jak otwieram przesyłkę a monitor już był zniszczony i tak im odpisałem.
25.01 sprzedawca odpisał mi że wymiana nie ma sensu a koszty wymiany wyniosłyby za dużo.
Czy jest jeszcze szansa na zwrot przedmiotu(przedmiot nadal jest u sprzedawcy) oraz oddanie pieniędzy z ich strony czy zwrot takowy jest liczony jedynie od daty otrzymania przedmiotu(11.01)?
Proszę, poradźcie co mogę jeszcze zrobić w tej sytuacji.

Po odrzuceniu reklamacji złożyłem propozycję wymiany z małą dopłatą jako że towar znajdował się już u nich. Sprzedawca odpisał że naprawa kosztowałaby więcej niż zapłaciłem za sam przedmiot i nie ma to sensu.

To jeszcze mam pytanie, jak przed taką sytuacją mam się bronić w przyszłości?
Czy przy kurierze mam prawo otworzyć przesyłkę i sprawdzić czy takowy monitor jest zniszczony mimo styropianu?
Droga sądowa pewnie w tym momencie nie ma sensu, a i tak bym nie wygrał ostatecznie nie mając dowodu że to nie kurier zniszczył.

Oczywiście po pokwitowaniu, chyba że przesyłka jest w widoczny sposób uszkodzona.

Mam takie pytanko w takim razie jak uzasadnicie ->
Usługi dodatkowe
(...)
Sprawdzenie zawartości
Poczta Polska

Regulamin świadczenia niepowszechnych usług pocztowych
PACZKA24 i PACZKA48 w obrocie krajowym

(...)PACZKA24
i PACZKA48 w obrocie krajowym, świadczonych na podstawie ustawy z dnia 23 listopada 2012 r. Prawo
pocztowe (Dz. U. 2012 poz. 1529), zwanej dalej „Prawem pocztowym”.
(...)

ROZDZIAŁ IV
§ 4
Dla przesyłek mogą być realizowane następujące usługi dodatkowe:
15)Sprawdzenie zawartości – otwarcie przesyłki przez odbiorcę i porównanie jej zawartości
z formularzem specyfikacji; usługa niedostępna dla przesyłek z opcją „Odbiór w punkcie”
nadanych do odbioru w punkcie partnerskim.
Według mnie w takim wypadku prawo przewozowe nie ma zastsowania.

Ludzie "kurierem" nazywają tego który przynosi, nie wiemy jaką usługę wybrał autor.

Dlaczego przywołujesz przepisy o usłudze dodatkowej?
Rozmawiamy o prawach adresata, a nie o wykupionych opcjach przez nadawcę.
Marcin_Rejonowy napisał:
Według mnie w takim wypadku prawo przewozowe nie ma zastsowania.
A moim zdaniem ma.

Powrót