Zwrot towaru - sprzedający nie chce odebrać?

• Autor wątku Autor wątku pdi90
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pdi90

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witajcie,

Zakupiłem we Wrześniu drzwi tarasowe do domu, które okazały się być wadliwe (sprzedający wysłał mi przerobione prawe, zamiast lewych, w dodatku z wygiętą ramą). Całość została zamontowana i wymontowana, bo okazało się, że są wadliwe. Dostałem zwrot pieniędzy za towar, jednak od miesiąca proszę się żeby drzwi zostały ode mnie odebrane. Napisałem ostatnio, że ma 14 dni na odbiór drzwi, w przeciwnym razie będzie się to wiązało z nałożeniem kosztów magazynowania w kwocie 100zł/doba (termin minął 24.10.2018). Napisałem, że wydłużam termin do końca bieżącego miesiąca i złożę je następnie na magazynie zewnętrznym, bo naprawdę mi przeszkadzają. Czy z prawnego punktu widzenia mogę takie rozwiązanie nałożyć, żeby zmusić ich do odebrania tych drzwi? Nie chcę brać na siebie ciężaru odpowiedzialności za ew. uszkodzenia wynikłe np. w skutek warunków atmosferycznych.
Czy powinienem takie roszczenie wysłać listem za potwierdzeniem odbioru, czy wystarczy e-mail?

Proszę o informację.
Pozdrawiam,
Daniel

Naprawdę nikt nie jest w stanie mi podpowiedzieć jak tą sprawę rozwiązać? :( boję się, że sprzedający sobie przypomni o tych drzwiach np. za pół roku a w międzyczasie mogą się uszkodzić - stoją niezamontowane na zewnątrz, bo nie mam gdzie ich trzymać.

Nie mozesz po prostu wyslac tych drzwi i obciazyc kosztem sprzedawce?

Powrót