Zwrot towaru,sprzedajacy nie odebrał przesyłki która wróciła i przez to mineło14dni

• Autor wątku Autor wątku JanekJanek1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JanekJanek1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie,
Mam nastepujacy problem.
Zakupiłem towar na allegro 20.05. 28.05. zgłosiłem mailowo fakt ze chce zwrócić towar zostałem pouczony ze mam wypełnić karte odstąpienia od umowy i dołączyć ja do przesyłki zwrotnej co tez uczyniłem.
Nadałem paczke 03.06 kurierem TNT na co mam dowód. Nr przesyłki moge podać prywatnie. Widac na stronie TNT ze próbowano doręczyć paczke 3 razy ale bez skutecznie po czym wróciła przesyłka do mnie, ku mojemu zaskoczeniu. Dopiero 15.06 TNT zawróciło przesyłke do mnie wiec juz było po terminie 14dni na zwrot od momentu zgłoszenia (na który tez ma sie 14dni)

Napisałem do Sprzedwacy o zaistniałym fakcie ze wysyłam jeszcze raz bo odmówiono przyjęcia, sprzedawca tylko poprosił mnie o przysłanie nr przesyłki. Wysłałem towar ponownie i zapomniałem dosłać numer przesyłki wiec sprzedawca (choć mógł do mnie zadzwonić i mnie upomnieć o braku przesłania nr przesyłki) odesłał mi z powrotem zakupione buty za 148zł. Odebrałem wiec zwrot od sprzedawcy i napisałem do nich maila podajac nr przesyłki, ze chce wysłać jeszcze raz. Tym razem sprzedawca odmówił przyjecia zwrotu już w mailu pisząc ze nie przyjmie, wiec nie wysyłałem ponownie nie narazac się na ponowne koszta. Powód: minoł ustawowy termin 14dni przysługujący na zwrot co jest prawda bo nie przyjęli paczki. Gdyby przyjeli nie byłoby problemu.
Moje pytanie jak to jest uregulowane prawnie?
Zgłosiłe i Nadałem przesyłke w 14dni ustawowych na zwrot zakupionego towaru ale sprzedawca nie przyjął przesyłki i zanim towar wrócił i odesłałem ponownie to ten termin już minął. Czy mam jakies szanse na odzyskanie pieniędzy?
Mam dowód nadania nr przesyłki TNT i korespondencje mailową.

Moim zdanie Sprzedawca nie ma prawa odmówić przyjecia jeżeli mam mailowe potwierdzenie zgłoszenia checi zwrotu , mam potwierdzenie nadania na ich adres paczki i potwierdznie ze były próby doręczenia.

Z góry dziekuje za pomoc .

Udaj się do Rzecznika Konsumentów w tej sprawie

napisałem juz do rzecznika maila o podobnej tresci. dlugo sie czeka na odpowiedz? Idac na spotkanie pewnie musze wydrukowac wszystkie potweirdzenia czy jest to nie potrzebne? nigdy nie korzystałem z jego usług​

Szkoda, że nie przyszedłeś tu zapytać, zanim popełniłeś tyle bezsensownych kroków.
loco1 napisał:
zgłosiłem mailowo fakt ze chce zwrócić towar zostałem pouczony ze mam wypełnić karte odstąpienia od umowy i dołączyć ja do przesyłki zwrotnej co tez uczyniłem.
Pokaż treść tego emaila i odpowiedź.

niestety, nie zakładałem takich komplikacji. Podszedłem do niech jak do uczciwej firmy.
Wysłałem kurierem , mam nr przesyłki GE769056343WW TNT.
moj mail: z 28.05
Witam,

niestety jak to z kobietami nie do konca sie podobaja jak na obrazku i sa troche przy ciasne ale i tak model jest nie ten. Dlatego chcialbym skorzystac z opcji zwrotu. Prosze podac adres na jaki oddeslac albo potwierdzic czy to ten ponizej

....... tu adres
Wysle kurierem na wlasny koszt ale prosilbym o zwrot pieniedzy na nr konta ......

Przepraszam za problem i dizekuje za zrozumienie

Odpowiedz

Witam!
Bardzo proszę o wydrukowanie, bądź przepisanie formularza odstąpienia od umowy:

;..... tu link moge podac jak trzeba

Następnie proszę o jego wypełnienie i dołączenie wraz z paragonem do
pudełka z butami.

Przesyłkę należy wysłać zwykłą paczka priorytetową na adres :
...... tu adres

Mam maile na skrzynce, czy to jest dowód jakis mail wogole??

Od umowy odstapiłeś skutecznie. Można dyskutować, czy 28 maja, czy 3 czerwca, ale to nie ma znaczenia. Od tego momentu umowa uważana jest za niezawartą i włascicielem towaru jest sprzedawca.
Nie wiem, w jakim celu wysyłałeś ponownie towar.

Należy Ci się zwrot pieniedzy.
Jeśli nie pomoże interwencja rzecznika, to złóż pozew do sądu.

Wow,
dziekuje bardzo. brak wiedzy prawnej :) dlatego odesłałem ponownie. I fakt ze zalezało mi na odzyskaniu pieniedzy. Ok to poczekam na interwencje rzecznika i mam nadzieje ze to juz przemówi do rozsądku sprzedawcy.
Podesle mu jeszcze to wyjasnienie moze załatwi sprawe.
Z góry dziekuje
pozdrawiam;)

@JanekJanek1: rada na przyszłość: najpierw wysyłasz listem poleconym + ZPO odstąpienie od umowy a następnie przed upływem 14 dni od daty nadania listu (sam) towar.

Witam,
LOCO1: jescze jedno krótkie pytanko. Co z towarem? Nalezy misie zwrot pieniedzy , włascicielem towaru jest sprzedawca ale czy musze mu odesłać towar na własny koszt czy to juz leży w gestii sprzdawcy?
Pozdrawiam

Po przesłaniu im informacji wyżej wymienionej dostałem taka odpowiedz:
"Powiem tak, zwrotu dokonał Pan po terminie, nie potrafi Pan dopilnować własnej paczki, że o błędnych informacjach na temat TNT nie wspomnę.
Proszę te buty do nas odesłać wraz z paragonem, wykonany ten zwrot tylko dlatego, że po prostu nie chce się nam z Panem użerać. To obuwie i tak sprzedamy, ponieważ ten model cieszy się dużym powodzeniem wśród Klientek, a Pana zapraszamy do innych sklepów. Pierwszy raz mamy taką sytuację, a działamy na rynku od lat. "

nie wiem co im odpisać. Traktują klienta jak popychadło.
Ostatnie pytanie czy ja musze odesłać to na mój koszt?

Witam,
moze uda sie tym razem :)
Jak to jest z kosztami wysyłki. Znalazlem ze Sprzedawca powinine zwrocic koszty przesyłki orginalnej. Odesłanie juz jest na własny koszt.
Co w przypadku jak sprzedwaca kosztów przesyłki nie zwróci? (mi tylko oddał za buty)
Co w przypadku jak ja juz 3 razy musiałem wysyłac buty? (dopiero za 3 razem przyjął)
Pytanie wogole czy musiałem odsyłać 2 raz i 3 raz?
Dzieki za pomoc.

Powrót