Zwrot towaru - uszkodzonego od początku

• Autor wątku Autor wątku emuq
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

emuq

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Zakupiłem na allegro towar - adapter do dysków w kwocie 42 zł i przyszedł uszkodzony.

Czy moge odrazu zrezygnować z wymiany i poprstu domagać się zwrotu pieniędzy. Z tego co wyczytałem mam 10 dni chyba.

Często kupuje na allegro i teraz już drugi raz z zrzędu towar uszkodzony i denerwuje mnie ciągłe ponoszenie kosztów bo poprzednia wygrana aukcja miała 3 reklamacje pod rząd (tyle dobrze że zwrocili koszta moich wysyłek) ale wracając do tematu, chciałbym znac odpowiedz na powyzsze pytanie.

Nie, nie sprawdzałem adapteru przy kurierze, zglosiłem do sprzedawcy ze nic nie czyta wiec jest uszkodzony, wiec chciałbym oddac bo okazało sie ze znajomy ma do sprzedania na miejscu , wiec mialbym kase a potrzbuje sprzetu a nie zeby czekać.

Jeśli sprzedawca jest przedsiębiorcą, możesz zwrócić w terminie 14 dni bez podawania przyczyny. Sprzedawca może jednak potrącić Ci z ceny za wadę, chyba, że potrafisz wykazać, że nie powstała po odbiorze.

A co w sytuacji gdyby zwyczajnie odesłał a sprzedawca nie sprawdził przy kurierze?
Wówczas to sprzedawca musiałby wykazać, że wada nie powstała po odesłaniu co i tak nie jest równoznaczne z odpowiedzialnością kupującego za powstanie wady.

To ciężar i trudności dowodowe są po stronie sprzedawcy. W takim wypadku może obciążyć kupującego za wadę, ale musi udowodnić, że otrzymał od kupującego wadliwy towar.

Powrót