Zwrot towaru użytego zakup przez internet

• Autor wątku Autor wątku Grimm147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grimm147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Zakupiłem klimatyzator(tak klimatyzator przenośny). Zakup został wykonany przez internet i chciałem go zwrócić. Był porysowany, ale chciałem go sprawdzić czy działa. Niestety na stronie było deklarowane 35m2, ale pracowal bardzo glosno i nie byl w stanie schlodzic pomieszczenia mniejszego ~20m.

Chcialem dokonac zwrotu wiec zawiozlem do *** klimatyzator. Chcialem dokonac zwrotu bo kupilem przez internet. Dostalem informacje ze nie przyjma bo zostal uzyty? Moge jedynie reklamacje zglosic.

Super tylko jak moge sprawdzic produkt bez uzycia go? Na szybko zadzwonilem do rzecznika i stwierdzil to samo, ze uzytego produktu nie mozna zwrocic.

Czy pozostaje tylko reklamacja z rekojmi w celu odzyskania straconych pieniedzy?
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Grimm147 napisał:
Niestety na stronie było deklarowane 35m2
być może jest do 35m2 ale to takie "laboratoryjne" czyli pewnie są zasady odnośnie nasłonecznienia i ilości ludzi w pomieszczeniu... i tak dalej.

Grimm147 napisał:
Super tylko jak mogę sprawdzić produkt bez użycia go?
Właśnie o to chodzi, że możesz go sprawdzić w taki sam sposób jak byłbyś go w stanie sprawdzić w sklepie stacjonarnym. Czyli głownie wizualnie bo tam też nie sprawdzisz czy schłodzi ci 20 m2 nasłonecznionego pokoju kiedy na dworze 40 stopni.

Jeżeli zakup był w ciągu 14 dni i był on przez internet (uprzedzam, że "zakup" przez internet z odbiorem w sklepie a następnie płatnością kartą/gotówką jest często określony w regulaminie jako "rezerwacja przez internet" a zakup dokonuje się stacjonarnie) to możesz nadal odstąpić od umowy i zwrócić sprzęt. Niestety w takim wypadku sprzedawca ma pełne prawo potrącić ci pewny % kwoty jaką zapłaciłeś w związku z zużyciem sprzętu. Jak duży procent to może być... Ciężko powiedzieć, sprzedawca może określić to na 5-10% a może to być nawet 50%.

CO do reklamacji z rękojmi pamiętaj, że pierwsza prawie nigdy nie powoduje zwrotu gotówki, sprzedawca ma prawo zmienić twoje roszczenia na np. naprawę, dopiero druga zasadna reklamacja z tego samego powodu musi być według życzenia klienta.

Ze swojej strony dopytam, czy to chodzi o klimatyzator pokojowy? Taka stojąca szafka? Jeżeli tak, to możesz odpowiedzieć jak poprowadziłeś rurę i czy w zestawie była odpowiednia przystawka do twojego okna?

Ostatnia edycja:
Zakupiłem i zapłaciłem przez internet nauczka na przyszłość w takim razie.
Klimatyzator pokojowy rura wyprowadzona poprzez uszczelniacz, taki rękaw na okno zakupiony osobno. W zestawie była tylko jakby deska do okien podnoszonych. Szkoda że teraz mam zamrożone prawie 2000 na okres 2 tygodni minimum...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
No to tak jak piszę, jeżeli chcesz go zwrócić to nadal możesz, tylko stracisz jakiś % kwoty którą zapłaciłeś za ponadmiarowe "zużycie" sprzętu przez jego uruchomienie.

Powrót