Zwrot towaru używanego

• Autor wątku Autor wątku nicolas1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
N

nicolas1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Kupujący osoba prywatna chce zwrócić towar używany zakupiony na portalu aukcyjnym,powód podaje że nie odpowiada mu stan towaru,dodam że stan był rzetelnie opisany w treści ogłoszenia z załączonymi zdjęciami i był całkowicie sprawny.
Kupujący nie prosił o dodatkowe zdjęcia i zgodził się na stan urządzenia kupując go w opcji kup teraz.
Czy musze zwrócić pieniądze ?
Prowadzę działalność komisową.

Jako konsument ma prawo do zwrotu w ciągu 14 dni i nie musi podawac zadnego powodu

A czy ja mam prawo nie uwzględnić zwrotu skoro kupujący powojuje się na stan który był mu znany.
kolejna sprawa to to że kupujący mógł dodatkowo uszkodzić obudowę by była bardziej zniszczona co wtedy?
Czy odstąpienie od umowy powinno być wysłane na pismie wysłanym listem czy wystarczy że wysłał mi pocztą elektroniczna?

Ostatnia edycja:
nicolas1 napisał:
Czy odstąpienie od umowy powinno być wysłane na pismie wysłanym listem czy wystarczy że wysłał mi pocztą elektroniczna?

Jako sprzedawca Ustawę konsumencka powinieneś znać na wylot.
Ktoś cie budzi w nocy, podaje paragraf a ty recytujesz z pamieci dany tekst.

Czy mam jakieś szanse w sądzie jeżeli nie oddam pieniędzy?
tu nie chodzi o to że się uparłem ale kupujący robi to złośliwie bo jak już mówiłem wiedział dokładnie o stanie urządzenia i mu to odpowiadało a po kilku dniach mu się odmieniło.

by nie oddawać pieniędzy czy jednak nie iść w zaparte bo i tak sąd nakaże oddać.

musisz wpierw dostac towar jesli jest uszkodzony albo w innym stanie niz go poslales mozesz odmówic przyjecia albo zmiejszyc kwote dla klienta o koszty odnownienia przywrocenia stanu takiego jaki był . nie wiem jakiej wartosci jest towar, i czy gra ze strony klienta jest warta świeczki aby isc do sądu. Na to potrzeba duzo czasu i trzeba poniesc koszty .
Tak to niestety jest ze przez aukcje ludzie kupuja sie pobawią i oddają czesto.Ale ustawakonsumencka jest jaka jest i tyle.

Ach, przepraszam, źle przeczytałem sens zdania.

Towar przyjęty zwróciłem pieniądze,ale mam pytanie czy w drodze "licytacji na odległość" nie muszę godzić się na zwrotu towaru przez kupującego?

W portalu aukcyjnym jest opcja "kup teraz" w której klient kupuje towar za ustalona kwotę jak w sklepie oraz "licytacja" gdzie klient licytuje dany towar np.od 1zł. w danym czasie.
W pierwszym przypadku klient ma możliwość zwrotu towaru bez podania przyczyn w ciagu 14 dni a w drugim przypadku ? w opcji licytacji ?

ok.dzięki,
To jeszcze proszę powiedz czy musze zwracać kasę którą otrzymałem od klienta za dostawę ?tz. w opcji mam wybór odbiór osobisty 0zł. lub kurier 20zł. klient wybiera opcje kurier wpłacając na konto kwotę za towar i w/w dostawę.
Czy mogę oddawać tylko za towar by nie być stratnym ?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót