Zwrot towaru z naprawy gwarancyjnej

• Autor wątku Autor wątku dado00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dado00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam
Na alledrogo zakupiłem towar, pod koniec okresu gwarancji (około miesiąc) po wcześniejszym kontakcie ze sprzedawcą odesłałem towar do niego celem naprawy gwarancyjnej.
Po miesiącu wysłałem maila z zapytaniem co z moim sprzętem.
Dostałem odpowiedź :
Sprzęt jest odesłany do dystrybutora i czekamy na info zwrotne.
Niestety to idzie od nas do Anglii później do Warszawy i dopiero do nas więc trochę trwa :(
Będę informował jak coś się dowiem.
Miało to miejsce 11 czerwca.
Od tamtego czasu(2 miesiące) cisza ze strony sprzedawcy(brak odpowiedzi na maile i telefony) mimo ciągłej aktywności na allegro i odpisywanie na maile z innych kont dotyczących innych przedmiotów(czyli człowiek jest )
W jaki sposób mogę odzyskać mój sprzęt.
Dziękuję i pozdrawiam
Dawid

Zgodnie z ustawą o ochronie praw konsumenta, jeśli sprzedawca w ciągu 14 dni nie udzieli odpowiedzi na zgłoszoną reklamację uznaje się ją za zasadną i przyjętą. Odsyłanie do dystrybutora nie ma tu żadnego znaczenia.
Wobec powyższego pozostaje Panu wysłać pocztą pismo listem poleconym (najlepiej z potwierdzeniem odbioru) na adres wskazany na stronie sprzedawcy z żądaniem zwrotu kosztów zakupu i wysyłki towaru w terminie 14 dni z podaniem nr swojego konta. Jeśli to nie pomoże... to albo poprosić powiatowego rzecznika praw konsumenta o pomoc w napisaniu pozwu, albo samemu go złożyć do sądu właściwego dla miejsca zamieszkania sprzedawcy, albo do e-sądu w Lublinie.

Pozdrawiam

jahu7 napisał:
Zgodnie z ustawą o ochronie praw konsumenta, jeśli sprzedawca w ciągu 14 dni nie udzieli odpowiedzi na zgłoszoną reklamację uznaje się ją za zasadną i przyjętą.

Bzdura, a to dlatego:

dado00 napisał:
Witam
Na alledrogo zakupiłem towar, pod koniec okresu gwarancji (około miesiąc) po wcześniejszym kontakcie ze sprzedawcą odesłałem towar do niego celem naprawy gwarancyjnej.

Reklamacja była z tytułu gwarancji, a nie niezgodności. dado00 sprawdź w treści warunków gwarancji zapisy o terminach.

Na stronie przedmiotu jest napisane :Gwarancja producenta 12 miesięcy.
Dodam że jest to firma.
Drażni mnie to że gość nie raczy nawet odpisać.
Pozdrawiam
Dawid

Witam
Mogę iść z tym na policję ?
Towar kosztował do 250 zł
Doradzi ktoś co z tym fantem robić ?
Pozdrawiam
Dawid

Doradzono ci w poście nr 3
Cypio napisał:
dado00 sprawdź w treści warunków gwarancji zapisy o terminach.
Kto jest gwarantem? Sprzedawca, producent? Jaki jest czas naprawy wg karty gwarancyjnej?

Szczerze powiedziawszy już nie wiem.
Do tej pory myślałem że jak ktoś prowadzi firmę i sprzedaje nowy towar daje do niego paragon , fakturę to jest zobowiązany świadczyć gwarancję i szczerze powiedziawszy nie interesuję mnie jak to zrobi czy naprawi sam czy wyśle do producenta .
Nie było jako takiej karty gwarancyjnej.

Gwarantem jest ten, kto został wskazany w karcie gwarancyjnej. Nie musi być (i często nie jest) to sprzedawca.
Czasem warunki gwarancji są dostępne na stronie producenta, najczęściej jednak brak karty gwarancyjnej świadczy o braku gwarancji.

Witam
Sprzedawca w swoim pierwszym meilu twierdzi że gwarancja obowiązuje.
Żebyście mnie dobrze zrozumieli :)
Z innego maila zapytałem sprzedawcę o sprzęt dostępny w jego asortymencie i odpowiedź była w kilka min (kilka maili) , a na moje zapytania od 2 miesięcy cisza, cokolwiek by odpisał.
Próbowałem zapytać jeszcze z innego maila o moją reklamację i cisza teraz zapytałem z maila na którego sprzedawca raczył odpowiedzieć (co prawda w sprawie innego sprzętu) i cisza. Wydaje mi się że sprzedawca celowo mnie olewa i po prostu zagarną ukradł towar który mu wysłałem.
Teraz jest pytanie czy zgłosić to jako kradzież czy jak ??
Pozdrawiam

Cypio napisał:
Bzdura, a to dlatego:

Reklamacja była z tytułu gwarancji, a nie niezgodności. dado00 sprawdź w treści warunków gwarancji zapisy o terminach.

Masz poniekąd rację, ale w takiej sytuacji należy zmienić podstawę roszczenia z gwarancyjnej na reklamację na podstawie rękojmi.

Termin rozpatrzenia reklamacji

Jeżeli żądanie złożone przez konsumenta przy reklamacji dotyczy:

naprawy towaru,
wymiany towaru na nowy,
obniżenia ceny towaru,

to na przedsiębiorcy spoczywa obowiązek rozpatrzenia reklamacji w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia jej złożenia. W przypadku niedotrzymania tego terminu uznaje się, że reklamacja jest zasadna. Sprzedawca nie może po jego upływie odmówić spełnienia żądania konsumenta, nawet jeżeli wada powstała z jego winy i np. zalał urządzenie wodą.

Ważne!

Przez rozpatrzenie reklamacji należy rozumieć możliwość zapoznania się konsumenta ze stanowiskiem przedsiębiorcy. Nie jest więc wystarczające wysłanie przez sprzedawcę odpowiedzi na reklamację przed upływem 14 dni, jeżeli dojdzie ona do konsumenta po upływie tego terminu.

Podstawa prawna – art. 5615 Kodeksu cywilnego.
Masz rację, ale w takiej sytuacji należy zmienić podstawę roszczenia z gwarancyjne na reklamację na podstawie rękojmi.

Kolejne bzdurne wypowiedzi...

jahu7 napisał:
Masz poniekąd rację, ale w takiej sytuacji należy zmienić podstawę roszczenia z gwarancyjnej na reklamację na podstawie rękojmi.
...
Masz rację, ale w takiej sytuacji należy zmienić podstawę roszczenia z gwarancyjne na reklamację na podstawie rękojmi.

... nie wiem dlaczego uważasz, że ma on uprawnienia do rękojmi, skoro z postów dado00 jasno i wyraźnie wynika, że nie może on zgłosić reklamacji z tytułu rękojmi. Polecam czytać ze zrozumieniem posty !

Ostatnia edycja:
Powrót