Zwrot towaru z uszkodzonym opakowaniem w trakcie wysyłki.

• Autor wątku Autor wątku meloonek123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meloonek123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jako osoba prywatna sprzedałem przez internet przedmiot (opcją kup teraz), a po pewnym czasie dostałem nieprzyjemną wiadomość pełną wulgaryzmów na temat uszkodzonego opakowania produktu (kupujący jest rzekomym "kolejcjonerem"). Przedmiot był nowy i oryginalnie zapakowany i nie ma możliwości aby był uszkodzony pod kątem działania, kupujący wspomniał tylko o popękanym opakowaniu. Opakowanie na pewno uległo uszkodzeniu podczas transportu. Po nie przyjemnej wymianie zdań (w tym grożenie policją) zainteresowałem się jak to wszystko wygląda że strony prawnej. Z jednej strony nie jestem żadnym przedsiębiorcą ale z drugiej strony martwi mnie prawo rękojmi. Czy mam obowiązek przyjęcia zwrotu w przypadku gdy uszkodzone jest jedynie opakowanie?

Opakowanie nie jest częścią produktu. Towar mogłeś wysłać bez opakowania nawet.

mypetro napisał:
Opakowanie nie jest częścią produktu. Towar mogłeś wysłać bez opakowania nawet.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą opinią , bo może było tak że opakowanie było wymienione jako atrybut na akcji np.:
"oryginalne opakowanie w stanie idealnym"

a w takim przypadku powinno w stanie zadeklarowanym opakowanie być przekazane kupującemu

uprzedzając kolejnych odpowiadających : podaj link do aukcji - dopiero to pozwoli jednoznacznie się do pytania odnieść.

Ok, no to poprawiam. Jezeli na aukcji obiecałeś produkt z opakowaniem, to powinieneś dostarczyc i produkt i opakowanie. Jezeli była to standardowa aukcja, gdzie sprzedajesz produkt, to opakowanie nie jest jego nierozłączną częścią i nie musisz go nawet dostarczać.

Super, Nastraszył nastraszył a prawdopodobnie nie wiedział o czym mówi. W takim razie to na tyle, dziękuję serdecznie za błyskawiczne odpowiedzi, pozdrawiam.

I tym razem mam odmienną opinię , poczekaj na innych ...

Moim zdaniem kupujący ma rację :
pomimo, iż w treści nie pada słowo o opakowaniu to jednak jest ono na obu zdjęciach ( na moje oko w nienaruszonym stanie),

z punktu widzenia kolekcjonera opakowanie jest bardzo ważne i nie jestem zaskoczony żądaniem aby było w stanie jak widoczne na zdjęciach dołączonych do aukcji

Bardziej bym się martwił tym, że kupujący zorientuje się, że sprzedajesz podróbki i zgłosi to gdzie trzeba.

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Nie martwi mnie to, jestem absolutnie przekonany że pady są oryginalne. Jednemu z kupujących wysłałem na jego prośbę szczegółowe zdjęcia pada, sprawdził je, kupił i wszystko okazało się być w porządku.

Radziłbym żebyś to zweryfikowal ;-)

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Na pewno tak zrobię, pozdrawiam.

Powrót