Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
hs20 napisał:
dla sądu cywilnego.

Ludzie, policja to przestępstwa a nie sprawy cywilne jak reklamacje - sprzedawca wywiązał się z obowiązków jakie nakłada na niego umowa więc nie ma tu przestępstwa, a że wywiązał się nie rzetelnie to już ocenia sędzia w sądzie cywilnym.

Iść z reklamacją na policję to jak iść po chleb do huty stali.....

Tu już będzie chodziło o nie oddanie pieniędzy...jak mi nie przyślą telefonu z allegro to idę na policję. Tu jest podobnie - nie będę miał ani telefonu pieniędzy...więc to zgłoszę...

Witam!!!
Mam problem jestem sprzedawca części motoryzacyjnych na allegro (firma zarejestrowana).
Klient wylicytował sobie towar przez "kup teraz" świece żarowe do swojego samochodu wg opisu na aukcji jego model znajduje się w opisie . Niestety nie wziął pod uwagę opisu technicznego (długość , gwint idt).Fakt jest taki iż do jego pojazdu są dwa rodzaje świec , mamy wystawione obydwie opcje świec i opisy techniczne dołączone do każdej aukcji. Jest też adnotacja "jeśli nie jesteś pewien czy dana część pasuje do Twojego samochodu najpierw zapytaj sprzedawcę"
Licytacja odbyła się 29.grudnia 2010 , 27 stycznia 2011 klient napisał e-mail iż część nie pasuje do jego auta i po miesiącu żąda zwrotu kosztów za towar i za przesyłkę w dwie strony.
Klient został poinformowany iż ma prawo do zwrotu do 14 dni z dokumentem zakupu. Co w takim przypadku ??

To i tak awansem dodajecie 4 dni, bo ustawowo jest 10 dni. Nie widzę podstaw do spełnienia żądań kupującego, natomiast można to zrobić w ramach polityki troski o klienta. Jeśli zdecydujecie się na wymianę świec, to z ostrożności warto zażądać od kupującego przesyłki w opcji z możliwością kontroli zawartości przed odebraniem (dodatkowo ok. 5 zł). Koszty przesyłki oczywiście pokrywa kupujący.

" klient napisał e-mail iż część nie pasuje do jego auta i po miesiącu żąda zwrotu kosztów za towar i za przesyłkę w dwie strony."
Ten Klient szykuje się raczej na przepychankę - ja bym po prostu odmówiła zwrotu, oszczędzisz czas i nerwy.

Jak można sprzedawcy udowodnić że towar który dostałem był nie sprawny ??

DZIĘKUJĘ ZA ODPOWIEDŹ !!!

Jedynym dowodem jest protokół spisany przy odbiorze przesyłki w obecności doręczyciela. Istnieje, co prawda, możliwość spisania takiego protokołu do 7 dni od odbioru, ale wtedy trzeba udowodnić, że wada nie mogła powstać po odbiorze.

A jak paczka nie była odebrana przeze mnie i nie mam takiego protokołu ??

No to ma Pan problem. Proszę się skontaktować ze sprzedającym, ale jeśli stwierdzi, że wysłał towar sprawny i uszkodził go doręczyciel albo adresat, to nie udowodni mu Pan, że było inaczej.

cedwah
Ok, to ja mam podobne pytanie. Jak wiadomo każdy sprzęt elektroniczny można uszkodzić nie tylko mechanicznie, ale i elektrycznie, w tym przez ESD. Uszkodzenie takie nie będzie widoczne gołym okiem, dopóki nie podłączy się urządzenia do prądu. Żeby jeszcze bardziej skomplikować, załóżmy że urządzenia nie powinno się podłączać do zasilania dopóki nie wyrównają się temperatury urządzenia i otoczenia (ważne zwłaszcza teraz, zimą). Wiadomo, kurier nie będzie czekał na takie sprawdzenie. Tak więc po czyjej stronie leży udowodnienie takiej usterki.

I pytanie o sytuację podobną, ale zakładam że uszkodzenie nastąpiło jeszcze przed wysyłką, ale nie jest możliwe udowodnienie czy towar uszkodzony był przed czy w trakcie wysyłki. Można za to udowodnić niewłaściwe opakowanie (zabezpieczenie) towaru na czas transportu, tzn. takie które nie chroniło przed skutkami ESD.

Czy sprzedawca nie odpowiada w takim wypadku za szkody powstałe w trakcie, lub przed wysyłkę, spowodowane jego niewłaściwym zachowaniem.

Prosiłbym o oddzielne interpretacje obu przypadków.

A gdzie mam się udać żeby zrobić protokół TEN KTÓRY MOŻNA ZROBIĆ W CIĄGU 7DNI ???

Problem ze sprzedażą sprzętu elektroniczne na odległość jest zawsze taki sam. Sprzedawca wystawia towar, kupujący ogląda foto, czyta opis i decyduje się na zakup. Sprzedawca nie udowodni, że wysłał towar w danym stanie. Może zabezpieczyć własnymi plombami przed otwieraniem obudowy i poprzez wykonanie foto, które udokumentują stan przedmiotu albo wykonać film pt. "pakowanie i wysyłka przedmiotu". Tyle może zrobić sprzedawca. Adresat powinien otworzyć przesyłkę przy doręczycielu żeby przede wszystkim sprawdzić, czy wewnątrz jest przedmiot opisywany na aukcji, a nie np. cegła. W interesie kupującego jest możliwie najbardziej szczegółowe zbadanie przedmiotu przy doręczycielu. Oczywiście w czasie transportu nieodpowiednio zapakowana elektronika może się uszkodzić w wyniku zjawiska punktu rosy, albo mechanicznie - jeśli nie będzie odpowiednio zabezpieczona. Wady, których w ramach wstępnych oględzin nie ujawnimy i takie, które mogły powstać po odebraniu przedmiotu to już niestety ryzyko kupującego. Kupujący może tez wykonać film dokumentalny pt. "odbiór i rozpakowanie przesyłki". Można kupić oryginalny szwajcarski zegarek i potwierdzić jego odbiór bez zastrzeżeń, a po wizycie u zegarmistrza możemy się dowiedzieć, że to podróbka. W odosobnionym przypadku nie udowodnimy sprzedawcy, który będzie twierdził, że wysłał oryginał, że wysłał podróbkę.

Ostatnia edycja:
To mogę w takim razie odstąpić od umowy ze względu na uszkodzony towar, jeśli nie mam protokołu ? Telefon ma nie sprawną klawiaturę a to odkryłem dopiero jak kurier odjechał . POMÓŻ CIE, I POWIEDZCIE CO WY BYŚCIE ZROBILI W MOJEJ SYTUACJI ?

Abstrahując od trudności dowodowych, przysługuje Panu roszczenie z tytułu rękojmi za wady fizyczne (przepisy kodeksu cywilnego) i oczywiście można spróbować z tej drogi skorzystać.

RĘKOJMIA ZA WADY

Art. 556. [Rękojmia za wady fizyczne i prawne] § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
Art. 560. [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

cedwah napisał:
Abstrahując od trudności dowodowych, przysługuje Panu roszczenie z tytułu rękojmi za wady fizyczne (przepisy kodeksu cywilnego) i oczywiście można spróbować z tej drogi skorzystać.

RĘKOJMIA ZA WADY

Art. 556. [Rękojmia za wady fizyczne i prawne] § 1. Sprzedawca jest odpowiedzialny względem kupującego, jeżeli rzecz sprzedana ma wadę zmniejszającą jej wartość lub użyteczność ze względu na cel w umowie oznaczony albo wynikający z okoliczności lub z przeznaczenia rzeczy, jeżeli rzecz nie ma właściwości, o których istnieniu zapewnił kupującego, albo jeżeli rzecz została kupującemu wydana w stanie niezupełnym (rękojmia za wady fizyczne).
Art. 560. [Odstąpienie od umowy lub obniżenie ceny] § 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

Nawet jeśli nie mam protokołu mogę odstąpić od umowy ze względu na wady ??
Sprzedający trzyma się wersji że sprzedał mi telefon 100% sprawny.
Czy będę mu musiał udowodnić że sprzedał mi nie sprawny towar ?

Ostatnia edycja:
tymek21 napisał:

Oczywiście że będziesz musiał udowodnić.

bart_s napisał:
Chciałbym zadać pytanie bo jestem w kłopocie:

Wysłałem zwrot kurierem , sprzedawca który odebrał towar stwierdził że jest uszkodzony i nie ma zamiaru zwrócić pieniędzy.

Moje pytanie jest takie jako że przesyłka była ubezpieczona kto jest zobowiązany do dochodzenia odszkodowania - ja , czy sprzedawca u którego towar sie znajduje i posiada niezbędny dokument (protokół szkody). Sytuacja jest kłopotliwa , nie bardzo wiem czego mam wymagać od sprzedawcy.

Z góry dziękuje za odpowiedz

Dochodzi jeszcze jedna sprawa, według firmy kurierskiej paczka była żle opakowana i nie maja zamiaru wypłacic odszkodowania. Ale zastanawia mnie jedno po co mi kurier sprzedala ubezpieczenie skoro wiedział że nie jest w razie uszkodzenia przesyłki odszkodowanie nie zostanie mi wypłacone!!!Oczywiscie wiadomo dlaczego ale jest to jawne naduzycie!!!przynajmniej naciaganie.

Ponawiam pytanie jesli sprzedawca twierdzi ze towar jest uszkodzony i nie zamierza zrówcić pieniedzy a firma kurierska twierdzi ze nie ma podstaw do wypłaty odszkodowania oznacza to że nic sie nie da z tym zrobić i jestem stratny cena towaru + kurier w 4 strony?

Z góry dziekuje za odpowiedź

tymek21 napisał:

Można próbować odstąpienia od umowy, ale sprzedający może twierdzić, że wysłał telefon taki, jak jest w opisie. Trzeba będzie mu udowodnić, że wysłał inny i tu pojawia się problem, bo dowodu nie ma. Może być tak, że uzna reklamację i zwróci cenę, albo będzie chciał zwrócić jej część.

bart_s napisał:
Dochodzi jeszcze jedna sprawa, według firmy kurierskiej paczka była żle opakowana i nie maja zamiaru wypłacic odszkodowania. Ale zastanawia mnie jedno po co mi kurier sprzedala ubezpieczenie skoro wiedział że nie jest w razie uszkodzenia przesyłki odszkodowanie nie zostanie mi wypłacone!!!

Chwila, zgodnie z rozmową, która toczy się w sąsiednim wątku, przyjęcie paczki przez adresata (podpisanie odbioru) jest traktowane jako "przyjmuję paczkę bez zastrzeżeń (co do stanu opakowania przynajmniej)", tak? Możliwe jest spisanie protokołu uszkodzenia, ale konieczne będzie udowodnienie, że "uszkodzenie nie mogło powstać później".
Więc:
a) jeżeli sprzedawca przyjął paczkę, to niech udowodni, że uszkodzenie paczki nie mogło powstać po jej odbiorze.
b) jeżeli kurier przyjął paczkę do przewozu, tzn. przyjął ją bez zastrzeżeń co do stanu (przynajmniej opakowania), a więc jeżeli teraz żąda sporządzenia protokołu uszkodzeń paczki (spedytor) - czytaj, chce się wykręcić od zapłaty odszkodowania, to niech udowodni że uszkodzenia paczki nie mogły powstać w trakcie jego czynności.

No jeżeli prawo działa, to w obie strony. Chyba, że się mylę i gdzieś są zastrzeżenia wyłączające odpowiedzialność przewoźnika?

Witam

Jestem nowy.Mam pytanie czy ta zasada: 10 dni możliwości zwrotu dotyczy również rzeczy używanych, które zakupiłem używane?

2 dni temu kupiłem na allegro używany przedmiot przez kup teraz od firmy i chcę mieć inny (pomyliłem się), czy mogę go zwrócić w zamian za refundację?

Dzięki

Tak, należy przedmiot wysłać sprzedawcy, a oświadczenie o odstąpieniu osobnym listem poleconym ze ZPO. Sprzedawca powinie dokonać zwrotu ceny w terminie do 14 dni.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót