zwrot towaru zakupionego przez internet osoba fizyczna

• Autor wątku Autor wątku zar_a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zar_a

Użytkownik
Odpowiedzi
138
Mam krótkie pytanie, bo chciałabym się upewnic.
Jeżeli ktos jest os. fizyczna i sprzedaje uzywana rzecz poprzez internet to, czy kupujacemu przysługuje prawo do zwrotu w ponizszym przypadku:
Została wystawiona rzecz w tytule wystawionego przedmiotu było podane
"Nike kurtka czarna"
W opisie jedynie przedmiotu
"kurtka czarna rozm S"

To czy w tym przypadku kupujacemu przysluguje prawo zwrotu, poniewaz kurtka nie byla marki NIKE.
Wiadomo, ze tytułu przedmiotu zawsze zawieraja słowa, które najczesciej są wyszukiwane.
Przedmiot nie ma wady.

A jeżeli w opisie nie bylo takiej informacji?
Gdzie w takim przypadku mogę zglosic sprawe jezeli zakupilam przedmiot na portalu olx i kosztował 101 PLN wraz z wysylka?

tytułu nie traktowałam jako opisu przedmiotu.

Tzn. moje ptanie brzmiało gdzie moge zgłosic niezgodnosc towaru z opisem, jezeli przedmiot był zakupiony na portalu OLX?

Ew. czy moge gdzies zgłosic wyzej wymieniona sytuację?

Ale jaką transakcję? Przecież OLX to słup z ogłoszeniami. I co konkretnie i komu chcesz zgłaszać? Bo to bardziej pytanie do Ciebie.

Tyle, ze zawarłam tam transakcje na odległosc z osoba fizyczna. Miala wystawione ogłoszenie na OLX i przelalam jej srodki na konto. Otrzymalam przedmiot taki jak napisalam powyzej.
100 zł zycia mi nie zmieni.Pytam z ciekawosci, czy mozna cos z tym zrobic, zeby odzyskac srodki, bo osoba od której kupiłam nie odp na moje wiadomosci.

Napisalam, ze jestem zainteresowana przedmiotem. Okrśliłysmy razem cene włacznie z wysyłka. Pani podala dane, ja wpłaciłam.
Po kilku dniach otrzymalam przedmiot jaki opisano powyzej.

Jeśli przedmiotem umowy była kurtka firmy NIKE - i potrafisz to udowodnić - a dostałaś innej firmy, to złóż reklamację z tytułu rękojmi.
Tylko zastanów się jeszcze, jak zamierzasz wykazać, że dokładnie ten towar przyszedł w przesyłce?

Hm, a jezeli osoba ,która sprzedawała w pozniejszej korespondencji nie zaprzecza, ze kurta nie jest marki NIKE?
Rozumiem, ze taka sprawe mozna zglosic do rzecznika praw konsumenta?

Proszę wybaczyc, ale nie jestem ekspertem z prawa cywilnego i moze nie wszystko jest dla mnie takie oczywiste.
Wiem, ze z reklamacje z tytulu rekojmy wysyła sie do sprzedawcy, ale co wówczas gdy jest on osoba fizyczna i nawet nie znam jego adresu..?

Jak to nie znasz adresu? A z jakiego adresu przyszła paczka? Nie było w danych kontaktowych adresu sprzedawcy?

Osoba sprzedajaca twierdzi, ze adres jest niekatualny i nie przebywa w PL.

To należy ją zapytać o aktualny. Zasygnalizować też, że takie rzeczy można zgłaszać na policji ponieważ są próbą oszustwa ale oczywiście rozumiesz, że to zwykła pomyłka a nie oszustwo więc chcesz odesłać kurtkę i podajesz numer konta do zwrotu wniesionej zapłaty.

Powrót