Zwrot towaru zakupionego przez internet w sklepie

• Autor wątku Autor wątku Behosoton
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Behosoton

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Kupiłem dnia 5 września 2 laptopy w sklepie internetowym RTV euro AGD. Chciałbym je dziś zwrócić bo nie spełniają moich oczekiwań (tną się gorzej niż inne w podobnej cenie, ale powód jest mało istotny). I teraz pytanie: skoro właściciel sklepu internetowego i sklepu fizycznie istniejącego w moim mieście jest ten sam, to czy mogę dokonać zwrotu towaru w sklepie? Sklep twierdzi że towar należy odesłać ale jeśli mogę nie płacić za wysyłkę (która w stosunku do ceny sprzętu będzie pewnie dość spora) i oddać towar na miejscu to chcę to zrobić w ten sposób. Szczególnie że mogę nie zdążyć wysłać ich pocztą jeszcze dziś. Proszę o szybką odpowiedź. Jeśli taka opcja jest możliwa to co mam ze sobą wziąć żeby mi ten sprzęt przyjęli (bo na 100% nie będą chcieli)

Sprzedawcy bardzo często wprowadzają konsumentów w błąd, ponieważ zwrot towaru wiąże się z kosztem dla nich. Ustawa o prawach konsumenta mówi, że w ciągu 14 dni od dnia wydania produktu musimy poinformować sklep o odstąpieniu od umowy zawartej przez internet oraz zwrócić zakupiony towar. Ustawa nie mówi nic o sposobie zwrotu przedmiotu. Możemy zatem wysłać pocztą i przedstawić dowód wysłania, kurierem lub oddać osobiście. Nasz wybór nie może być kwestionowany przez sprzedawcę.

ok, czyli w szczególności mogę wysłać pocztą i mailem przesłać skan nadania?

Możemy osobiśie zwrócić do miejsca wskazanego przez sprzedawcę.
I naturalnie przesłać skan nadania przy wysyłce pocztą lub kurierem.

Piotr

Znalazłem na jednym z blogów małe podsumowanie dotyczące tej kwestii, tj. zwrotu towaru według nowej ustawy o prawach konsumenta. Pozwolę sobie przytoczyć:
"Konsument może złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy w dowolny sposób. Zalecane jest jednak skorzystanie z form, które ułatwią stronom zarówno obliczenie terminów na zwrot wzajemnych świadczeń, jak i samo wykazanie faktu złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy. Dlatego też zalecamy złożenie takiego oświadczenia pisemnie albo w formie elektronicznej za pośrednictwem poczty elektronicznej.Nowa ustawa o prawach konsumenta zawiera również przykładowy wzór formularza odstąpienia od umowy, który zawarty jest w załączniku nr 2 do ustawy o prawach konsumenta.Warto np. w regulaminie sklepu internetowego wskazać przykładowe adresy do złożenia oświadczenia o odstąpieniu od umowy aby ułatwić konsumentowi odesłanie Produktu. Nie można jednak ograniczać możliwości złożenia oświadczenia jedynie do formy pisemnej."

Generalnie więc, nieważne czy towar dojdzie do firmy w ciągu 14 dni od dnia jego otrzymania. Liczy się złożenie takiego oświadczenia w ciągu ww. dwóch tygodni. Ja więc zrobiłbym to tak, że wysłał mailem odstąpienie od umowy (wypełniony formularz, np. za pomocą tego generatora -> https://prokonsumencki.pl/odstapienie-od-umowy-sprzedazy-na-odleglosc/) i odesłał towar. Muszą przyjąć zwrot :)

Pozdrawiam serdecznie i życzę powodzenia!

Jakby co na razie sprawa jest w stanie "oczekuję na to co mi szanowny sklep odpowie", odstąpienie z ich formularza wysłane mailowo, sprzęt poszedł pocztą na adres na który chcieli.

Jakbym miał problemy z nimi to dam znać.
Jeszcze raz dzięki za pomoc.

Powrót