Zwrot towaru zakupionego przez internet

• Autor wątku Autor wątku diodaq303
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

diodaq303

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,

mam następujący problem. Sprzedałem uzywane okulary vr i gry na allegro. Sprzęt był w idealnym stanie, na gwarancji, naprawdę bardzo mało używany, pełen komplet jak ze sklepu wraz z podbitą karta gwarancyjną. po krótkim czasie znalazł się chętny na zakup, po wczesniejszej wymianie maili uzgodniliśmy, że obniżę cenę o 50zł plus darmowa wysyłka. Kupcowi bardzo zależało na czasie gdyż miał to byc prezent dla dziecka, dosłownie po 10 minutach od wpłacenia pieniędzy na PayU, wieczorem pobiegłem na pocztę wysłać paczkę...chciałem miec pewność, że dziecko dostanie prezent na czas :)
2 dni później kupujący odebrał paczkę i napisał mi wiadomośc, że w pudełku nie ma paragonu. Odpisałem mu, że do ewentualnej gwarancji jest podbita karta gwarancyjna, jeszcze dla pewności skontaktowałem się ze sklepem czy mogliby wystawic duplikat. Niestety od zakupu minęło ponad 3 miesiące i nie mogli tego zrobic ale potwierdzili, że gwarancja u nich jest realizowana na podstawie karty gwarancyjnej (która jak pisałem wczesniej była dołączona).
Kupujący odpisał mi, że on te okulary chce wstawić do sklepu i jeśli je sprzeda to bedzie musiał wystawic swój paragon lub fakture i zapłacić od tego vat i podatek, w związku z tym jeśli nie ma paragonu on mi sprzęt odsyła kurierem i mam mu przelać na konto włacona kwotę plus 70zł za kuriera. Odpisałem mu, że sprzęt jest sprawny, bez wad i wszystko jest zgodne z opisem na aukcji i nie ma nawet mowy zebym mu zwrócił pieniądze, nie mój problem, że z prezentu dla dziecka sprzęt nagle stał się źródłem zarobku. On napisał, że albo mu przeleję 100zł aby pokryć część straty albo odesle mi paczkę za pobraniem. Oczywiście odmówiłem.
Pyatnie teraz...czy ma prawo zwrotu, w przypadku gdy wszystko było zgodne z opisem na aukcji, żadnych ukrytych wad itp? dodam, że jestem os. prywatną, nie prowadzę żadnej działalności, była to okazjonalna sprzedaż na allegro.
Link do aukcji do wglądu ***mod***

Pozdrawiam i dziękuje za odpowiedzi

Ostatnią edycję dokonał moderator:
nie wysyłaj pieniędzy a ewentualną przesyłkę pobraniową nie odbieraj.

Czekaj na dalszego jego ruchy

Jako osoba prywatna nie masz obowiazku przyjmowac takiego zwrotu, to nie byl zakup konsumencki, paczki nie odbieraj.

Dzieki.
Nie mam zamiaru odbierać paczki ani wpłacać żadnych pieniędzy. Zastanawiałem sie tylko czy musze przyjąć zwrot gdy ze sprzetem jest wszystko ok, w opisie na aukcji nie podawałem żadnej informacji,że jest paragon tylko że sprzęt jest na gwarancji, więc wszystko jest zgodne z opisem.

dostałeś pisemną reklamację od kupującego ? jeśli nie to nie musisz nic przyjmować zwrotu

outmc napisał:
dostałeś pisemną reklamację od kupującego ? jeśli nie to nie musisz nic przyjmować zwrotu

Nie dostałem ale jesli bym dostał to muszę przyjąć zwrot? Na jakiej podstawie reklamacja? Sprzęt przeciez nie jest w żaden sposób uszkodzony.

jeśli dostaniesz reklamację to zwrotu musisz przyjąć ale zawsze reklamację możesz rozpatrzyć pozytywnie lub negatywnie i odesłać sprzęt do kupującego.

Ale nawet jesli dostane list i wysle mi sprzęt to żeby odebrac paczke będę musiał zapłacić pobranie...nawet jak rozpatrze reklamację negatywnie (co zrobił bym napewno) to on i tak napewno sprzętu juz nie odbierze. Dlaczego miałbym rozpatrywać reklamację? Nic nie jest uszkodzone, chodzi tylko o paragon, którego i tak w opisie aukcji nie było a gość poprostu chciał sobie to sprzedac dalej bez płacenia podatku.

Ostatnia edycja:
bo takie ma prawo kupujący. najpierw reklamacja. paczki pobraniowej nie odbieraj.

kupujący jak widać nie zna swoich praw wiec nic nie odbieraj .
czy teraz rozumiesz?

outmc napisał:
bo takie ma prawo kupujący. najpierw reklamacja. paczki pobraniowej nie odbieraj.

kupujący jak widać nie zna swoich praw wiec nic nie odbieraj .
czy teraz rozumiesz?

Szczerze mówiąc to nie rozumiem. Gdybym to sprzedawał jako sklep, osoba prowadzaca działalnośc gspodarcza to ok ale sprzedałem to jako osoba fizyczna. Sprzet był mój, uzywany przeze mnie, w doskonałym stanie, wysłałem mu wszystko co było zawarte w opisie aukcji, towar jest na gwarancji sklepu, w którym to kupowałem na podstawie dołączonej karty gwarancyjnej. Kupujacy nie zaprzecza, ze wszystko działa, nie ma zadnych ukrytych wad itp....chodzi tylko o paragon, który dostałem przy zakupie 4 miesiace temu. Na jakiej niby podstawie miałbym uznać tą reklamację? Kupujący kupował to niby na prezent dla swojego dziecka, zalezało mu na czasie a nagle sie okazuje, że on sam prowadzi jakis lombard, komis czy cos takiego i chce to komus sprzedać i nie wystawic swojego paragonu/faktury zeby nie płacic podatku. To wogóle jest legalne?

ja już wyjaśniłem. rób jak uważasz skoro dalej sie upierasz

outmc napisał:
ja już wyjaśniłem. rób jak uważasz skoro dalej sie upierasz

Chciałbym właśnie wiedzieć z jakiego tutułu miałbym uznac reklamację. Z tego co sie orientuje, to jest cos takiego jak reklamacja wynikająca z przepisów rękojmi za wady a w tym przypadku jaką wadę ma sprzedany przeze mnie produkt?

a kto to wie jaką wadę poda kupujący ?
przecież CI napisałem że możesz reklamację rozpatrzyć negatywnie i tak zrób o ile wogóle sie pojawi.

outmc napisał:
a kto to wie jaką wadę poda kupujący ?
przecież CI napisałem że możesz reklamację rozpatrzyć negatywnie i tak zrób o ile wogóle sie pojawi.

Czyli jesli on sobie nawet wymysli jakąś wadę fizyczną itp. i złoży reklamacje to nie może mi odesłac towaru za pobraniem kwoty jaką za to zapłacił? Dopiero jeśli ja uznałbym ta reklamację to musze mu zwrócić pieniądze, tak?

jeśli napisze w reklamacji powód jej złożenia czyli np coś uszkodzone itp to od Ciebie zależy czy uznasz reklamację czy nie. jesli uznajesz to zwracasz kase i po problemie.

paczki za pobraniem nie odbieraj
a co do kosztów to skąd sie wzięła kwota 70 zł za kuriera? tak mała rzecz kosztowała by gora 13 zł kurierem

Tak. Jeśli uznasz, że chcesz mu zwrócić pieniądze. Zawsze możesz rzecz naprawić.

outmc napisał:
jeśli napisze w reklamacji powód jej złożenia czyli np coś uszkodzone itp to od Ciebie zależy czy uznasz reklamację czy nie. jesli uznajesz to zwracasz kase i po problemie.

paczki za pobraniem nie odbieraj
a co do kosztów to skąd sie wzięła kwota 70 zł za kuriera? tak mała rzecz kosztowała by gora 13 zł kurierem

Nie wiem, ja zapłaciłem 19zł z ubezpieczeniem. Gość wogóle wygląda mi na jakiegoś krętacza.

oddajesz tyle, ile zapłacił przy zakupie

Z tym, ze zadna paczka z pobraniem, kase oddajesz dopiero jak uznasz reklamacje. Zadnego pobrania nie odbierasz. Spusc goscia na drzewo, nie ma prawa do zwrotu, moze ci reklamowac na zasadzie rekojmi, ale to ty decydujesz czy ja przyjac.

Ok, dziekuję bardzo za pomoc.
Ostatnie pytanie...teoretycznie wysyła mi list z reklamacją i jako powód podaje, że nie było dołączonego paragonu. Nie jest to wada fizyczna, więc mogę spokojnie odrzucić wniosek, tak?

Powrót