Zwrot towaru zakupoinego przez fundację bez dział. gosp.

• Autor wątku Autor wątku szalat
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szalat

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry, pierwszy raz na forum - proszę o poradę ponieważ nie mogę odnaleźć konkretnej informacji w sieci.

Zakupiłem laptopa na polskim serwisie aukcyjnym, po kilku dniach skontaktowałem się ze firmą w sprawie zwrotu na podstawie ustawy o prawach konsumenta z dnia 30 maja 2014 r. (Dz.U. 2014 r. poz. 827 ze zm.).
Sprzedawca oświadczył iż towaru nie może przyjąć ponieważ cyt. "został kupiony na fakturę przez przedsiębiorstwo" a wspomniane prawo o możliwości zwrotu nie dotyczy przedsiębiorców. Na fakturze kupujący to fundacja bez zarejestrowanej działalności gospodarczej.

Jeśli to ma jakieś znaczenie to towar został zakupiony w serwisie aukcyjnym z konta prywatnego, jedynie faktura została wystawiona na fundację.

Jak traktowana jest fundacja która nie prowadzi działalności gospodarczej? (brak wpisu do rejestru przedsiębiorców w KRS)
Czy fundacja będąca osobą prawną jest traktowana w tym wypadku jako konsument czy przedsiębiorca? Tym ostatnim na pewno nie jest, ze względu na nieprowadzenie dział. gosp. (poradnik.ngo.pl/x/446658)

proszę o fachową opinię lub podpowiedź gdzie szukać informacji.

Pozdrawiam

Fundacja nie jest osoba fizyczną, nie może więc być konsumentem.

Art. 22[1]. k.c. [Konsument] Za konsumenta uważa się osobę fizyczną dokonującą z przedsiębiorcą czynności prawnej niezwiązanej bezpośrednio z jej działalnością gospodarczą lub zawodową.

Dziękuję, racja tu przeoczyłem zapis o osobie fizycznej. Rozumiem iż wspomniana ustawa nie ma tu w ogóle zastosowania ponieważ fundacja nie jest ani osobą fizyczną ani przedsiębiorcą.

Czy jednak nie ma znaczenia tutaj fakt iż towar zamawiany był przez osobę fizyczną?

Rozumiem iż powyższe stwierdzenia zamykają możliwości gwarantowane przez prawo i ewentualny zwrot zależy od dobrej woli sprzedawcy?

Nie bardzo rozumiem niuansów - towar zamówiony przeze mnie za pomocą prywatnego konta w serwisie aukcyjnym zarejestrowanego na moje nazwisko, nie na fundację. Dane fundacji wystąpiły jedynie w formularzu dotyczącym prośby o wystawienie faktury. Płatność nastąpiła z prywatnego konta.

Jeżeli dobrze rozumiem to w przypadku kupna bez faktury (paragon) lub z fakturą na osobę fizyczną bez dział. gospod. stroną umowy jest osoba fizyczna (ja).
Czy w przypadku złożenia zamówienia przez osobę fizyczną bez dział. gospod. z prośbą o fakturę wystawioną na osobę prawną - widniejąca w danych osoba prawna staje się automatycznie stroną umowy?

Strony, po zawarciu umowy stają się wzajemnie zobowiązane do wydania towaru i zapłaty za towar. Jeśli strona kupująca zażądała FV na fundację oznacza, że nie jest konsumentem.

Rozumiem - wydaje mi się iż temat został wyczerpany - serdecznie dziękuję za szybkie wyjaśnienie sprawy!

Pozdrawiam

Powrót