zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku marionetka111
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marionetka111

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam zakupiłem wczoraj laptopa w rtv euro agd - okazało się , że sprzedawca wprowadził mnie w bląd i laptop za 2500 zł nie obsługuje sieci wifi 5ghz - jednak on twierdził że obsluguje. Zorientowałem się w domu dziś po uruchomieniu laptopa. Czy mam szansę na zwrot?
Wziąłem go na 10 rat. Naczytałem się, że ten sklep nie przyjmuje zwrotów - co w tej sytuacji mam powiedzieć? na jakie prawa mogę się powołać? za tak duże pieniądze liczyłem na dobry sprzet, a sprzedawca mnie oszukał.
Proszę o rady

marionetka111 napisał:
Czy mam szansę na zwrot?

Nie ma szans na zwrot chyba, że sprzedawca się przyzna albo regulamin sklepu na to pozwala.

na jakie prawa mogę się powołać? za tak duże pieniądze liczyłem na dobry sprzet, a sprzedawca mnie oszukał.
Nie oszukał, ale jeśli zapewniał o właściwościach, których nie ma - możesz złożyć reklamację z tytułu rękojmi za wady ar 556 i 560/561 KC. Oczywiście upewnij się, że karta sieciowa w laptopie na pewno nie obsługuje pasma 5 GHz i że sprzedawca zapewniał, że obsługuje.

Tak już się upewniłem znalazłem dokładną specyfikację w necie, poza tym mojego modemu nie wygkrywa już mam 100% pewnosci, ale jak mu udowodnic ze mnie oszukal? myslisz ze on bedzie pamietał? poza tym nikt sie do tego nie przyzna...

myslisz ze on bedzie pamietał?
To Ty musisz wykazać, że zostałaś wprowadzona w błąd, a umowa dotyczyła laptopa z kartą obsługującą pasmo 5 GHz. Inaczej, że tam powiem, Twój pech.

Po prostu uwierzyłem na słowo temu pracownikowi. A jezeli bym przedstawil nagranie, na ktorym facet wypowiada sie ze laptop obsluguje dane pasmo wifi (co nie jest prawda) czy to bylby jakis dowod?

Jak Pan mysli, co oni robia w tej sytuacji? zaproponuja mi chociaz wymiane na inny sprzet?Bede tam dopiero po 15 ale sie denerwuje

A jezeli bym przedstawil nagranie, na ktorym facet wypowiada sie ze laptop obsluguje dane pasmo wifi (co nie jest prawda) czy to bylby jakis dowod?
Po fakcie? Raczej nie za bardzo. Co innego gdyby nagranie przedstawiało wprowadzenie w błąd odnośnie tego laptopa.

Jak Pan mysli, co oni robia w tej sytuacji? zaproponuja mi chociaz wymiane na inny sprzet?Bede tam dopiero po 15 ale sie denerwuje
Warto spróbować umówić się tak z nimi, ale na spokojnie. Próba wymuszenia wymiany albo reklamacji może skończyć się odmową.

No sprbójue powiem ze zostalem wprowadzony w błąd przy zakupie i nie jestem zadowolony. Najbardziej to chcialbym go zwrócic,ale po przeczytaniu tylu komentarzy w internecie na temat tego sklepu widze, ze sa marne szanse.. A do lepszego laptopa bedzie trzeba doplacic.
MAm jeszcze jedno pytanie:
oczywiscie jak wyczytalem wykazalem sie tez naiwnoscia, bo podpisujac umowe kredytu (wzialem go na raty) zgodzilem sie na ubezpieczenie, na ktore nie musialem sie zgadzac (NIE WIEDZIALEM- wyczytalem w necie) czy moge sie z tego wycofac? mam szanse na to, ze bank sie zgodzi?

oczywiscie jak wyczytalem wykazalem sie tez naiwnoscia, bo podpisujac umowe kredytu (wzialem go na raty) zgodzilem sie na ubezpieczenie, na ktore nie musialem sie zgadzac (NIE WIEDZIALEM- wyczytalem w necie) czy moge sie z tego wycofac?
Sprawdź w podpisanej umowie. Niemniej zawsze warto pytać, a w razie wątpliwości zażądać dodatkowego oświadczenia w umowie, że ubezpieczenie jest obowiązkowe.

dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam

Teraz rzadko spotyka się karty wifi w notebookach które nie obsługują "/n".

Mogłaś przynajmniej podać markę i model sprzętu...

@arturoooo:

Gwoli ścisłości, standard 802.11 N nie definiuje częstotliwości (na początku miało być 5 Ghz, ale się producenci nie dogadali i finalnie może być 2.4 lub 5 - to pierwsze znacznie bardziej popularne) i niestety w tańszych laptopach nadal montuje się karty działając z "N" ale tylko 2.4 Ghz - dopiero 802.11ac definiuje 5 Ghz jako jedyną obsługiwaną częstotliwość. W moim wcale nie tak tanim Y580 tez mam budżetówkę która działa tylko 2.4 Ghz od tamtej pory niestety neiwiele się zmieniło :( karty hybrydowe po prostu musza mieć dwa radia i więcej anten - a to wszystko to koszta.

Pozdrawiam.

Jedyna opcja jaką jeszcze widzę to zakup karty wifi USB dla 802.11ac jeśli sprzedawca się, że tak powiem, nie zobowiąże.

Powrót