Zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku tomasz1530
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomasz1530

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.Kupiłem telewizor w sklepie sieciowym.Zakup polegał na tym, że zadzwoniłem do sklepu wybrałem model TV.Sprzedawca powiedział, że telewizor dostarczy pracownik sklepu.Tak się stało za parę dni telewizor przywiózł Pracownik sklepu zamontował przyjął pieniądze i pojechał.Czy w takie sytuacji przysługuje mi możliwość zwrotu towaru bez podania przyczyn i w jakim czasie?Dziękuje za odpowiedz.Pozdrawiam.

Jak mnie pamięć nie myli to jakos w maju/czerwcu weszlo w zycie przepis ktory mowi ze konsument moze zwrócić towar nie uszkodzony bez podania przyczyny do 30dni ale zadko to dziala

Serdecznie dziękuje za pomoc.Tak jak napisał loco1 :
Tak - w terminach opisanych w ustawie
czyli 14 dni?
Pozdrawiam.

Prosiłbym o wykładnie prawną w tym dokładnie przypadku przypadku oraz wzór dokumentu.Oczywiście jestem w stanie ponieść koszy takiej porady.Pozdrawiam

tomasz1530 napisał:
Prosiłbym o wykładnie prawną w tym dokładnie przypadku przypadku oraz wzór dokumentu.Oczywiście jestem w stanie ponieść koszy takiej porady.Pozdrawiam

Udaj się do prawnika w swoim mieście.
Albo Miejskiego Rzecznika Konsumentów.

loco1 napisał:
Pomyliłeś miejsca.
Dobrze może źle się wyraziłem,przepraszam.Czyli z porad szanownych forumowiczów reasumując wynika że jeśli załóżmy jutro pójdę do sklepu z zapakowanym nienoszącym śladów użytkowania telewizorem to sprzedawca zobowiązany jest do zwrotu pieniędzy(czas który upłynął od zawarcia umowy nie przekracza 14 dni)
Proszę o wyrozumiałość dla osoby nie mającej żadnego doświadczenia prawnego.Pozdrawiam.

Jeśli kupiłeś jako konsument, to ustawa daje Ci prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

loco1 napisał:
Jeśli kupiłeś jako konsument, to ustawa daje Ci prawo do odstąpienia od umowy bez podania przyczyny.

Dobrze przepisy mówią:
Należy z całą stanowczością napisać, że konsument z mocy ustawy ma prawo do odstąpienia od umowy (np. zakupu) bez podania przyczyny – tylko w przypadku, gdy:
a) umowa została zawarta poza lokalem przedsiębiorstwa (np. w przypadku wizyt akwizytorów w domu)
b) umowa została zawarta za pomocą środków porozumiewania się na odległość (np. poprzez sieć Internet na aukcji internetowej).
Tylko w takim wypadku mamy prawo do odstąpienia od umowy w ciągu 10 dni i niezwłocznego zwrotu świadczenia (najpóźniej w przeciągu 14 dni od odstąpienia).
Tak jak pisałem telefonicznie zamówiłem tv a umowe podpisałem i zapłaciłem poza sklepem w domu.Czyli w tym przypadku mam prawo czy nie?

Tak Loco1 tylko przez sklep sieciowy stacjonarny będący w moim mieście.

tomasz1530 napisał:
Tak jak pisałem telefonicznie zamówiłem tv a umowe podpisałem i zapłaciłem poza sklepem w domu.Czyli w tym przypadku mam prawo czy nie?

Udaj się do Miejskiego Rzecznika Konsumentów w swoim mieście.

Powrót