zwrot towaru

• Autor wątku Autor wątku kotniedobry
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kotniedobry

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Prośba o poradę. Zamówiłem w firmie drzwi domowe. Podczas zamawiania pokazałem Pani palcem w katalogu które drzwi chcę. Pani sporządziła umowę i wpisała nr katalogowy drzwi w zamówieniu. Nie sprawdziłem czy nr zgadza się ze wzorem w katalogu. Drzwi przyszły inne niż wskazałem w katalogu. Czy mam teraz możliwości odmowy przyjęcia towaru ? Lub jakie inne możliwości wyjścia z tej sytuacji ?

Towar robiony na zamowienie rządzi sie troche innymi prawami niż ten kupiony w sklepie (gotowy wyrób).

Jeśli sprzedawca udowodni, ze potwierdziłeś złożone zamowienie (podpisem albo w innej formie) to że tak powiem - kaplica.

Jeśli ty udowodnisz, ze złożone przez Ciebie zamowienie różni sie od zrealizowanego to masz prawo zwrotu / nie przyjęcia towaru. Powoływanie sie, ze palcem wskazywałeś co innego w katalogu a co innego dostałeś nie za bardzo przejdzie jeśli zlecenie potwierdziłeś finalnie podpisem. No chyba, ze przy zakupie z Tobą był ktoś inny, kto potwierdzi twoja wersje. Ale to juz raczej w sadzie takie rzeczy i wcale nie jest pewne ze to wystarczy.

Rada powyżej bardzo dobra . Ew. pozostaje ugoda . Tobie ciężko będzie sprzedać . Za dopłatą niech zrobią jakie zamawiałeś.

Powrót