Zwrot towary zakupionego przez internet

• Autor wątku Autor wątku waligrucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

waligrucha

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam, ostatnio tacie w samochodzie zepsuła się skrzynia biegów, więc musiał kupić nową. Tak więc znalazłem parę aukcji pokazałem mu, a on zadzwonił do gościa zapytał się aby upewnić się czy skrzynia jest na pewno do jego samochodu. Jednak okazało się, że skrzynia jest zła(do starszego modelu) tak więc będę musiał ją zwrócić. Zadzwoniłem do gościa i powiedziałem mu że chce odesłać towar (na aukcji pisała że udziala 14 dniowej gwarancji żeby przedmiot można było oddać), i że wprowadził mnie wbłąd mówiąc, że skrzynia będzie dobra. Powiedział że towar oczywiście przyjmie, ale kuriera będę musiał sam opłacić. Problem w tym, że jest dosyć spora część, a kurier będzie kosztował połowę wartości skrzyni, więc nie bardzo opłaci mi się odsyłać. To też mam pytanie jak to wygląda w kwestii prawnej. Czy zakupiony towar kiedy decyduje się go oddać w czasie tych 14 dni, to ten co kupił musi pokrywać koszty przesyłki czy może sprzedający?

No bo to jest ta aukcja, ale ojciec nie kupował przez allegro tylko telefonicznie rozmawiał z gościem.

Raczej tak, ale nawet gość w rozmowie przyznał że faktycznie się pomylił i nie ma problemu jeśli chodzi o zwrot. Tylko powiedział że to ja mam opłacić przesyłke, więc moje pytanie jest takie: jak to wygląda w stosunku prawa, czy sprzedający pokrywa zwrot czy kupujący, czyli ja?

kc art. 561(2).

§ 1. Kupujący, który wykonuje uprawnienia z tytułu rękojmi, jest obowiązany na koszt sprzedawcy dostarczyć rzecz wadliwą do miejsca oznaczonego w umowie sprzedaży, a gdy takiego miejsca nie określono w umowie – do miejsca, w którym rzecz została wydana kupującemu.

§ 2. Jeżeli ze względu na rodzaj rzeczy lub sposób jej zamontowania dostarczenie rzeczy przez kupującego byłoby nadmiernie utrudnione, kupujący obowiązany jest udostępnić rzecz sprzedawcy w miejscu, w którym rzecz się znajduje.

§ 3. Przepisy § 1 i 2 stosuje się do zwrotu rzeczy w razie odstąpienia od umowy i wymiany rzeczy na wolną od wad.

Powrót