Zwrot uszkodzonego telefonu

• Autor wątku Autor wątku Krzych39
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzych39

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, dostałem od znajomego telefon który nie działał. Wystawiłem go na allegro i napisałem w nazwie tematu "USZKODZONY telefon model xxx". W opisie napisałem że mam na sprzedaż telefon który jest uszkodzony i się nie uruchamia oraz nie znam powodu dla którego się nie uruchamia. W drodze licytacji sprzedałem go 70 zł. Osoba która wygrała licytację napisała do mnie, że telefon był rozkręcany wcześniej i chce mi go zwrócić powołując się na prawo rękojmi. Czy ja mam obowiązek przyjąć taki zwrot? Twierdzi, że zataiłem fakt, że ten telefon był rozbierany wcześniej - ja nawet nie wiem czy tak było czy sam sobie tego nie wymyślił.

Pozdrawiam,
Krzysztof.

Sprzedawałeś jako osoba prywatna? Jeśli tak, to nie masz obowiązku przyjmowania zwrotu z jakiegokolwiek powodu, co najwyżej może być reklamacja, którą Ty możesz odrzucić. Jeśli kupujący wiedział, że kupuje uszkodzony telefon (nie zataiłeś tego, że jest wadliwy), to nie ma powodu, by go oddawać.

W nazwie tematu i w opisie było wyraźnie zaznaczone, że tablet jest uszkodzony i się nie uruchamia. Co w przypadku gdy nie uznam reklamacji? Wysyła mi telefon, a ja odmawiam reklamacji?

A rozbierałeś albo wiesz, że był rozbierany (odpowiedz sobie, a nie na forum :) ). Jak coś o tym wiesz to dla zwykłej przyzwoitości bym przyjął z powrotem, ale jak nie to bym się nie przejmował. Zdarzyło mi się sprzedać parę razy coś uszkodzonego i czasem kupi to pacjent co to nie doczyta, albo liczy, że zrobi reset fabryczny i będzie miał sprzęt prawie za darmo...

Jak Ci przyśle go z powrotem to nie odbierz po prostu przesyłki (szczególnie pobraniowej, bo skąd wiesz co jest w środku)

pozdrawiam,

Powrót