Zwrot uszkodzonego towaru

• Autor wątku Autor wątku szymon61
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon61

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam. Wysłałem pocztą część komputerową. Paczka dotarła nienaruszona a kupujący mi mówi że część nie działa. Mam filmik od razu przed wysłaniem przesyłki że część ta działała u mnie w komputerze. Jest pokazany numer seryjny tej części zarówno w odpalonym komputerze jak i w paczce przed wysłaniem. Możliwym jest ze kupujący także nie zobaczył czy część ta bedzie kompatybilna z jego komputerem przez co może nie działać, lub przed wyjęciem przesyłki nie zachował środków ostrożności niezwykle ważnych przy częściach komputerowych przez co mógł to uszkodzić. Chce mi to odesłać. Czy mogę nie przyjąć zwrotu?

Nie musisz przyjąć zwrotu. Kupujący może złożyć reklamację z tytułu rękojmi, i wtedy będziesz musiał ją rozpatrzyć.

wittka napisał:
Nie musisz przyjąć zwrotu. Kupujący może złożyć reklamację z tytułu rękojmi, i wtedy będziesz musiał ją rozpatrzyć.

A jeśli mam dowody na to że w momencie wysyłki część była sprawna to ma jakieś szanse? I jeszcze jedno. Przesyłka była pobraniowa. Jeśli on będzie chciał mi wysłać na gwarancję to mam mu na ten czas wpłacić jego pieniądze? I kto ponosi koszty wysyłki?

1. Zależy jakie dowody on ma. Bo część mogłą się zepsuć równie dobrze po zakończeniu nagrania, no chyba że nagranie trwa bez przerwy od czasu sprawdzania na komputerze do momentu przekazania paczki na poczcie.
2. Nie, poza tym nie piszesz o tym abyś udzielał mu gwarancji. W takim razie może on zareklamować towar z tytułu rękojmi a nie gwarancji.
3. On, w przypadku uznania reklamacji zwracasz koszt.

Marcin_Rejonowy napisał:
1. Zależy jakie dowody on ma. Bo część mogłą się zepsuć równie dobrze po zakończeniu nagrania, no chyba że nagranie trwa bez przerwy od czasu sprawdzania na komputerze do momentu przekazania paczki na poczcie.
2. Nie, poza tym nie piszesz o tym abyś udzielał mu gwarancji. W takim razie może on zareklamować towar z tytułu rękojmi a nie gwarancji.
3. On, w przypadku uznania reklamacji zwracasz koszt.

Nagranie mam od czasu włączenia komputera do momentu spakowania części. Wraz z nagraniem mam też numer seryjny karty.
Nie udzielalem mu żadnej gwarancji. Nie pytał nawet o takową.
Nie zwracam mu kasy aż do czasu rozpatrzenia reklamacji? A jak okaże się że u mnie działa to wysyłam mu tą część i daje mi kasę za wysyłkę?

Powrót