zwrot używanego towaru

• Autor wątku Autor wątku krs11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krs11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
witam,

Kupiłem filtr do akwarium.

Używałem go 3 dni, ale nie spełnia moich oczekiwań.

Chcę go zwrócić.

Sprzedawca nie robi problemu, ale od razu zaznacza, ze nie zwróci pełnej kwoty, ponieważ zużyłem media filtracyjne, które do dalszej sprzedaży filtra będzie musiał wymienić na nowe.

Czy słusznie?

Nie chce komus robic nieprzyjemnosci czy antyreklamy. Byc moze ma racje, a ja z niego zrobie oszusta. Nie o to mi chodzi. Nie jestem taki, ale chce znac swoje prawa.

Czy wystarczy Panu model filtra, czy tu chodzi o jakis regulamin sklepu ?

sprzedawca ma racje oddajesz towar w gorszym stanie niz go nabyles. uzywany filtr , nie moze wiec on komus innemu zaoferowac takiego towaru jako nowy z uzywanym filtrem. kazdy z nas by chcial kupic nowe jako nowe nie pokims uzywane pare dni.

loco1 przejrzyj ustawe, albo kup cos pouzywaj troche zuzyj zostaw ślady zniszczenia i sprobuj oddać i 100% zwrotu powodzenia.

r. Zgodnie z art. 34 ust. 4 ustawy „konsument ponosi odpowiedzialność za zmniejszenie wartości rzeczy będące wynikiem korzystania z niej w sposób wykraczający poza konieczny do stwierdzenia charakteru, cech i funkcjonowania rzeczy”. Cięcie drewna pilarką to normalne użytkowanie, które wykracza poza testowanie urządzenia. Dlatego też sprzedawca będzie mógł potrącić kwotę, która zrównoważy mu stratę wynikającą z pomniejszenia wartości zwracanego towaru

tutaj przykład z uzycia piły. ale myśle że analogie z mediami filtracyjnymi akwarium można porównać. tak więc 100% zwrotu sie nie należy . kolega ktory zalozyl post może sprawdzić ile kosztuję takie media w innym sklepie i o tyle +- może mu sprzedawca potrącic. Inaczej mówiąc była by masa idiotów którzy by kupowali towar np rower pojezdzili 2tyg poczym oddali brali w innym sklepie kolejny i znów za 14dni zwrot.... wiecie do czego zmierzam.

Dlaczego cytujesz tylko fragment przepisu?

Dalej jest:
(...) chyba że przedsiębiorca nie poinformował konsumenta o prawie odstąpienia od umowy zgodnie z wymaganiami art. 12 ust. 1 pkt 9.

Rozumiesz to?

zapytaj go czy został poinformowany

loco1 podważ to co pisałem a tak sobie posty nabijasz tylko jak zawsze

Powrót