zwrot używanej rzeczy z allegro- 10 dni ?

• Autor wątku Autor wątku kasiaczek1887
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
To nie Twoje drzwi i zmartwienie. Sprzedawca ma 14 dni na zwrot ceny + koszt transportu w Twoją stronę.

Rozumiem, ale:
Wysyłam gościowi drzwi kurierem płacę 30pln, on ich nie odbiera, więc drzwi kurier przywozi je do mnie i zapewne kasuje kolejne 30pln. Ponownie je odsyłam, płacę 30pln, a koleś znów odmawia przyjęcia, więc paczka wraca do nadawcy. Co w takim przypadku, który zapewne w większym lub mniejszym stopniu jest prawdopodobny. Czy aby poprawnie przeprowadzić zwrot towaru wystarczy wysłać listem poleconym oświadczenie o rezygnacji z zakupu, a w ciągu 14 dni odesłać towar?
Muszę dowiedzieć się jak reaguje kurier, gdy adresat nie chce odebrać paczki.

Oświadczenie o odstąpieniu od umowy wysłane listem poleconym, drzwi odesłane kurierem. Czekam na zwrot pieniędzy.

Jak do tej pory cisza. Zero informacji zwrotnej i zero przelewu.

Pismo informujące o odstąpieniu od umowy wysłałem listem poleconym 12 grudnia, tego samego dnia odesłałem drzwi. Do dziś, tj 30 grudnia, nie mam żadnej informacji zwrotnej od sprzedawcy, nie nastąpił także zwrot pieniędzy. Wiem natomiast, że list polecony dotarł i paczka również. Czy w tym przypadku powinienem jeszcze kontaktować się ze sprzedającym i "przypomnieć się", czy poprosić o pomoc rzecznika konsumenta?

Kontakt ze sprzedającym i próba wyjaśnienia mu, że spóźnia się z oddaniem pieniędzy na pewno nie zaszkodzi.

No i trochę się sprawa zagmatwała. Okazało się dziś, że sprzedawca nie odebrał listu poleconego, którym wysłałem mu pismo informujące o odstąpieniu od umowy. List był dwukrotnie awizowany i adresat go nie odebrał, więc wraca do mnie. Co więc dalej należy zrobić?

Czy nikt nie wie co robić dalej, czy jeszcze wszyscy na urlopach?

marcinradom napisał:
Co więc dalej należy zrobić?

Poinformuj pisemnie przedsiębiorcę o tym, że wysłałeś oświadczenie o odstąpieniu od umowy (załącz kopie), którego nie odebrał, ale zgodnie z art. 61 k.c. uznaje się, że oświadczenie zostało skutecznie złożone. Obecnie jest zobowiązany do zwrotu ceny w terminie 14 dni. Zaznacz też, że bezskuteczny upływ tego terminu spowoduje skierowanie sprawy na drogę sądową. Kopię listu możesz wysłać e-mailem.

Głupio biegać do sądu za 250pln. Cóż jednak zrobić, pieniądze na ulicy nie leżą. Zastosuję się do rady kolegi cedwah, jednak nie liczę na skruchę sprzedawcy. Rozumiem, że jeśli te zabiegi nie odniosą skutku, pozostanie mi sąd. Wybiegnę może trochę i zapytam który sąd ma się tym zająć? W tej branży jestem kompletnym laikiem.

Sprzedający nie daje znaku życia. Nie odpisuje na maile, nie dostaję potwierdzenia, że maile do niego dochodzą. Sprawa musi mieć swój dalszy ciąg w sądzie. Proszę jeszcze raz o przeczytanie postu: http://forumprawne.org/prawa-konsum...ej-rzeczy-z-allegro-10-dni-2.html#post3089063 w którym opisałem całą sytuację i potwierdzenie (lub nie), czy przysługuje mi prawo do unieważnienia umowy zawartej na odległość. Dodam jeszcze jeden, być może ważny szczegół. Drzwi przyszły do mnie na adres firmy w której pracuję, jednakowoż było tam moje nazwisko i mój prywatny telefon. Zamówienie także składałem z prywatnego maila.

Wszystko co było napisane nadal obowiązuje. Umowy się nie unieważnia tylko dostępuje od niej. Odstąpienie jest niezależne więc nie ma kategorii "przysługuje". Jedynie trzeba spełnić warunek wysłania odstąpienia w odpowiednim terminie.

Dziś konsultowałem sprawę z Rzecznikiem Konsumenta i zasugerował on, by jeszcze za potwierdzeniem odbioru wysłać sprzedawcy wezwanie do zapłaty/zwrotu pieniędzy w ciągu 7 dni. Jeśli ten zwrot nie nastąpi lub list do mnie wróci poprosił by zjawić się u niego ponownie i weźmie sprawę w swoje ręce.

List ze zwrotką został odebrany. Na moje konto została przelana kwota, jednak nie 255pln, a 200pln. Dodatkowo dane osoby wpłacającej są zupełnie inne niż sprzedawcy. Sprawa dla mnie jeszcze nie jest załatwiona w prawidłowy sposób.

Witam,

Mam pytanie odnośnie zwrotu przedmiotów używanych (>1 letnich) kupionych na allegro (kup teraz).

Czy po zmianie ustawy konsumenckiej z 25.12.2014 zmieniło się coś w kwestii sprzedaży przez osobę prywatną? Starałem się znaleźć na ten temat informacje jednak w większości były to artykuły pisane z perspektywy przedsiębiorców.

Powrót